Ще подаряваме за Коледа български евромонети

Те трябва да бъдат отсечени преди официалното ни влизане в еврозоната

Ще подаряваме за Коледа български евромонети | StandartNews.com

Български евромонети може да си подаряваме за Коледа 2023 г. 

Шанс за това дава подписания меморандум с Европейската комисия и председателя на Еврогрупата, с който България получи разрешение да отсича български монети евро. Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната.

Преди това може да бъдат отсечени пробни серии в малки тиражи.

Българските монети евро трябва да бъдат отсечени още преди официалното ни влизане в еврозоната. Практиката в другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е още месец преди приемането на еврото хората да могат да си купят комплекти с националните монети евро, зада се запознаят с тях.

Практиката показва, че пакетите с монети евро често са използвани като подарък за Коледните празници в страните, които последни въведоха еврото. И в България, ако влезем в еврозоната от началото на 2024 г., за следващите Коледни празници през декември 2023 г. хората ще могат да купуват комплекти с монети и да ги подаряват на близките си, пише "Труд". Българските монети евро трябва да бъдат отсечени преди влизането ни в еврозоната,  за да може от 1 януари 2024 г. с тях да са заредени магазините и при пазаруване да ни връщат ресто само в банкноти и монети евро.

За разлика от банкнотите евро, които са еднакви за всички страни от еврозоната, монетите евро са различни във всяка страна.

Преди да започне отсичането на българските монети евро трябва да бъде решено какво ще бъде изобразено на всяка от монетите – от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и на монетите от 1 и 2 евро. Отговорна за това е БНБ, като вероятно ще бъде обявен конкурс. Сред предложенията, които досега са лансирани в обществото, е на една от монетите да бъде изобразен Мадарският конник.

Меморандумът за разбирателство бе подписан на 6 декември в Брюксел от зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони и от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю. От страна на България подписи сложиха министърът на финансите Росица Велкова и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето през първата половина на следващата година от Съвета на ЕС съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай