Село дава вино за картофи и боб

Село дава вино за картофи и боб | StandartNews.com

Враня. Стотици лозари в санданското село Враня и съседните селища правят бартер на произведеното от тях вино с други хранителни продукти. Най-често разменят течния еликсир за картофи, боб, олио и захар. В селището няма фамилия, която да не разчита на лозето за допълнителни доходи, за да върже двата края.

„Всяка година винпромите ни притискат да продаваме продукцията си на безценица. С техните ниски изкупни цени сме на загуба, не можем да покрием дори разходите си. Затова си правим повече вино, което после разменяме за други храни. Някои пенсионери дори го дават и срещу кубик дърва за огрев", споделят местните хора. Търговци са наясно с предлагането на течен еликсир и затова осигуряват другите хранителни продукти. За тях остава процент от сключената сделка. Най-важното е, че са доволни всички. „Ние нямаме крака да ходим да спазаряваме дърва за огрев. А виното ни децата са оставили в мазето. 20 литра вино по 4 лева литъра са равни на кубик дърва от 80 лева. Нито губим време, нито броим пари за топлото през зимата", хвалят се възрастни жители.

Най-много търсим картофи и фасул. Търговци от Самоков и Якоруда идват с картофи и боб, пък ние им даваме вино. Не връщаме никой, всички са добре дошли, допълват жители на село Враня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай