Сделка на годината! Нов петролен гигант променя пазара

Стойността на сделката се оценява на около 25 млрд. долара

Сделка на годината! Нов петролен гигант променя пазара | StandartNews.com

Нов петролен играч променя пазара. Diamondback Energy и Endeavor Energy Resources, добиващи шистов петрол в САЩ, са на финалната права на обединението си. След него ще възникне гигант с пазарна капитализация от 50 млрд. долара, съобщава „Ройтерс”.

Стойността на сделката се оценява на около 25 млрд. долара. Ако тя бъде реализирана, това ще създаде най-голямата компания в шистовите полета на Пермския залив и третата в петролния сектор като цяло в този регион, предава Нова тв.

Сделката между Diamondback и Endeavor ще бъде поредната, която обединява активи в Пермския залив - един от най-перспективните региони на петролната индустрия в САЩ. Той се намира между Тексас и Невада. Още през декември „Ройтерс” съобщи, че Endeavor търси купувач, като очакваната цена е между 25 и 30 млрд. долара. Според оценките на анализаторите оборудването на компанията е с много високо качество, което е привлекателно за инвеститорите.

Endeavor е основана от инженера Отри Стивънс, известен с участието си в документалната поредица „Черното злато”. Той намали производствените разходи на компанията, развивайки собствени фирми за фракинг, строителство, проучвания и други услуги.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай