Сблъсък за цената на газа

Има шанс за по-евтина топла вода от 1 април, смятат в ДКЕВР

Сблъсък за цената на газа | StandartNews.com

София. След като през последните седмици напрежението между НЕК, ДКЕВР и ЕРП-тата се повиши, вече разногласия има и между регулатора и "Булгаргаз". По време на откритото заседание за обсъждане цената на синьото гориво у нас от 1 април от газовата компания остро възразиха срещу готвеното от ДКЕВР намаление на тарифата почти 2 пъти над поисканото от дружеството. На 10 март "Булгаргаз" поиска от регулатора да намали настоящата цена за 1000 куб. метра газ от 630 лв. без ДДС и акциз с 2,73% на 612,80 лв. През миналата седмица обаче председателят на регулатора Боян Боев обяви, че експертите на ДКЕВР са изчислили, че цената на синьото гориво трябва да падне с 4,56% до 601 лв. От "Булгаргаз" обаче се противопоставиха на това предложение. "Ще внесем допълнително възражение", обяви началник отдел "Лицензионна дейност" на газовата компания Александър Петров. Той допълни, че от месеци се водят разговори за тежкото състояние на "Булгаргаз" и това е причината дружеството да настоява само за 2,73-процентно намаляване на цената. Според Петров разликата с предложението на ДКЕВР идва от недовзетия приход, който по наредба се включва в цената, а двете страни не използват една и съща цифра.

Заедно с намалението на цената на газа е възможно от 1 април да има сваляне на тарифите и при парното и топлата вода, стана ясно от думите на Димитър Димитров от ДКЕВР. Според него колкото по-голямо е намалението на цената при синьото гориво, толкова по-сериозно то ще се отрази на енергийните дружества, които използват природен газ. Към момента обаче няма конкретни проценти и експертите на ДКЕВР все още правят изчисления за различни сценарии, стана ясно от думите на Димитров.

Топлофикация завежда дела срещу длъжници

Във връзка с изявление на "Булгаргаз" за предприемането на съдебни действия срещу "Топлофикация София" във връзка с дълговете й за газ към "Булгаргаз", ръководството на столичното дружество обяви, че има готовност да предприеме реципрочни действия към всички свои длъжници на бюджетна издръжка. Така "Топлофикация" предупреждава, че може да заведе искове срещу болници, социални и учебни заведения, които имат непогасени дългове за парно и топла вода. По повод информацията, че "Топлофикация" има не само 550 млн. лв. стари дългове към "Булгаргаз", но и текущи за 191 млн. лв., от дружеството заявиха още, че в момента има неплатени 90 млн. лв. текущи борчове за синьо гориво. Паралелно НЕК дължи на "Топлофикация" също 90 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени директно на "Булгаргаз" според подписаното тристранно споразумение. През 2013 г. "Топлофикация" е платила 540 млн. лв. на газовата компания плюс още 80 млн. лв. стари дългове, обявиха от компанията.

Искат чужд борд за енергетиката

За създаването на европейски борд, който да помогне за решаването на проблемите в енергетиката, призова проф. Кръстьо Петков от Съюза на икономистите в България. Той допълни, че подобна организация няма да ни отнеме суверенитета, а ще ни помогне и да въведем бързо либерализацията на пазара. Мнението му подкрепи и Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. Според нея в този борд трябва да влязат и банки, които да помогнат с кредити разплащането на дълговете между енергийните дружества. Според Петков, за да се излезе от сегашната тежка ситуация, трябва да се предприемат три спешни стъпки. Едната е създаването на борда, втората - икономическият министър Драгомир Стойнев да оттегли ултиматума към ЕРП-тата. Третата е ДКЕВР да се закрие и да се създаде нов независим регулатор. В него под 50% от членовете да са назначени политически, а всички останали да са експерти от засегнатите сфери и граждански организации.

ВиК-Шумен плаща за ток на вноски

ВиК-Шумен подписа допълнително споразумение за разсрочено плащане на дълговете му за ток към "Енерго-Про". В края на 2013 г. шуменското предприятие е започнало да бави плащанията по предходното споразумение от септември 2013 г. Така дългът вече възлиза на 1,3 млн. лв. Предвид усложненията ръководствата на двете предприятия са уточнили нови параметри за погасяване на дълга, включени в новото споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай