САЩ изгуби две дела срещу Китай и Индия в СТО

САЩ изгуби две дела срещу Китай и Индия в СТО | StandartNews.com

Женева. Съдии на Световната търговска организация заявиха в понеделник, че Съединените щати са налагали неправилно тежки мита върху китайските стоманени продукти, слънчеви панели, както и набор от други стоки, които според Вашингтон са били подкрепяни от държавни субсидии, предаде Ройтерс.

В подобен случай, свързан с американските методи при вземането на решение относно цени на вносни стоки, друг състав на СТО се произнесе в подкрепа на някои претенции на Индия срещу митата върху износа на стомана от три от основните си дружества.

Търговски дипломати заявиха, че двете дела, както се разглеждат почти две години от отделни панели, отразяват широко разпространеното мнение в 160-членната организация, че САЩ незаконно защитават собствените си производители.

Решенията постановяват, че митата, наложени от САЩ върху оценявания на 7,2 млрд. долара внос на слънчеви панели и стомана от Китай и Индия, са били неправилно прилагани.

Решението дойде на фона на започналия тази седмица труден кръг от преговори в рамките на СТО относно т. нар. "зелени стоки", включително слънчевите панели.

Китай призова САЩ да зачитат решенията на СТО и да коригират своето неправомерно използване на мерките за търговска защита, както и да осигурят среда на справедлива конкуренция за китайските предприятия", посочиха в изявление от китайското Министерство на търговията.

САЩ се опитва от години да спечели дело срещу китайски държавни компании с твърденията, че те се възползват както от публичните, така и от скрити субсидии, които несправедливо намалят разходите за тяхното производство. Въпреки това от Вашингтон не успяха да докажат, че китайските държавни предприятия са "публични институции" според тясната дефиниция на термина, използван от СТО.

"Администрацията внимателно оценява възможностите си и ще предприеме всички необходими стъпки, за да се гарантира, че американските средства за защита срещу нелоялни субсидии остават силни и ефективни", посочи Майкъл Фроман, търговски представител на САЩ в СТО.

Същевременно в отделно дело пред СТО съдиите отвърлиха и аргументите на Вашингтон, че доставките от държавни мини позволяват на индийските износители на стомана да бъдат третирани като "публични органи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай