Санират над 100 блока през 2015 г. (ОБЗОР)

Санират над 100 блока през 2015 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ремонтите ще са безплатни за собствениците в най-големите сгради

Над 100 жилищни сгради ще бъдат санирани през 2015 г., обяви регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ. 200 млн. лв. ще бъдат заделени за целта в новия фонд за енергийна ефективност. С тях ще трябва да се обновят енергийно най-големите многофамилни сгради в страната. За да получат безвъзмездно средствата за ремонта, собствениците трябва да свикат събрание на етажната собственост.

И на него да решат, че са съгласни общината, а не държавата да одобри сградата. Така фондът ще поема на 100% разходите за санирането. Докато при енергийно обновяване с еврофинансиране държавата отпуска само 75%, а собствениците на апартаменти участват с 25% от нужната за ремонта сума. Общините ще трябва да проведат търговете с максимален брой участващи фирми, за да се подкрепи икономиката на градовете, допълни Павлова. Целта е през следващите години да бъдат привлечени допълнително пари във фонда - частни и европейски. Блокове ще бъдат санирани и с още 342 млн. лв., които ще бъдат достъпни за усвояване по линия на Брюксел и са предвидени за по-малките сгради. Бъдещият фонд е в процес на разработване и ще предоставя средства на общините по програмата за енергийна ефективност, обясни Павлова.

Инвестициите в строителството намаляват тройно, обяви междувременно в Бургас зам. икономическият министър Даниела Везиева. За миналата година те са 59 млн. евро, а за настоящото деветмесечие са едва 18 млн. евро.

Активите на пенсионните фондове скачат до 25 млрд.

В близките 7-8 години активите на частните пенсионни фондове ще достигнат 20-25 млрд. лв. Така те ще станат един от най-сериозните финансови инструменти, който може да се превърне в двигател на икономическия растеж. Това заяви Ангел Джалъзов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) на дискусия по време на Българския икономически форум. КФН настоява за намаляване с около 40% на таксите, които събират пенсионните дружества, каза Джалъзов. В противен случай при сегашните им нива средствата по индивидуалните партиди биха паднали с 20-25% за период от 30-40 години, колкото е един трудов живот. Около 8 млрд. лв. са акумулираните досега средства в частните пенсионни фондове. Само за деветте месеца на 2014 г. ръстът е 22%, каза Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай