Samsung и Apple спряха патентната война извън САЩ

Samsung и Apple спряха патентната война извън САЩ | StandartNews.com

Сеул/Сан Франциско. Samsung Electronics и Apple Inc (AAPL.O) обявиха, че са се съгласили да се откажат от всички съдебни спорове за патенти извън Съединените щати, значително намалявайки продължителната съдебна битка между производителите на смартфони.

Двете компании излязоха с почти идентични съобщения, в които обявяват глобалното си примирие, но и обещават да продължат с делата в САЩ, които според анализатори носят със себе си много по-високи евентуални обезщетения, предаде Ройтерс. От Samsung и Apple отказаха да коментират споразумението помежду си, като единствено заявиха, че то не включва никакви лицензи.

По този начин се слага край на патентната борба в Австралия, Франция, Германия, Япония, Холандия, Южна Корея, Испания и Великобритания. В тези страни двете компании бяха наели армии от адвокати, преследвайки твърде малки ползи, смятат анализатори.

Заедно двата гиганта доминират световния пазар на смартфони с общ дял от 37,1% през второто тримесечие на 2014 г. по данни на Strategy Analytics.

Съдебната битка помежду им започна в САЩ през 2011 г., когато Apple първи заведоха иск срещу Samsung, обвинявайки южнокорейската компания в копиране на определени елементи от iPhone. Само дни по-късно азиатския производител отвърна на удара, завеждайки дела в Южна Корея, Япония и Германия.

Патентния спор между двете компании продължи да се засилва дори и в момент, в който Apple започна силно да зависи от различни компоненти на Samsung, в това число чипове и дисплеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай