Революция! 175 млн. евро тръгват към малките фирми

Средствата са осигурени с държавна гаранция

Революция! 175 млн. евро тръгват към малките фирми | StandartNews.com

Революция от кабинета "Денков". 175 млн. евро тръгват към средните и малки фирми в България.

Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка подписаха финансово споразумение за това. Крупното финансиране ще помогне за подобряване на достъпа до финансов ресурс на малкия и средния бизнес, насърчаване на заетостта и ускоряване на зеления преход в България.

Церемонията по подписването се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет и на нея присъстваха министърът на иновациите Милена Стойчева, финансовият министър Асен Василев, вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, както и членовете на Управителния и Надзорния съвети на ББР.

Средствата са осигурени с държавна гаранция, одобрена от Министерския съвет.

С предоставения ресурс ББР ще подкрепи компании, чиято дейност е засегната от нарушените вериги на доставки, високите цени на електроенергия и последиците от войната в Украйна.

“Българските компании все още се възстановяват от Ковид кризата, нарушените доставки, високи цени. Групата на ЕИБ имаме удоволствието да засилим още повече сътрудничеството си с ББР - дългогодишен наш партньор и да обединим услията си в подкрепа на икономическият растеж и ускоряване на екологичния преход на българската икономика”, каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

“ЕИБ е дългогодишен партньор на българската държава и ББР, и финансирането което получаваме има много силен  фокус върху зелената икономика и ефективно преминаване към зеления преход.Благодарение на тази гаранция получаваме достъп до финансиране на преференциални условия от първокласен кредитор”, посочи министът на иновациите Милена Стойчева и добави, че подписването на това споразумение в този момент показва увеличаващото се доверие към България от страна на европейските институции.

Ключова подкрепа за малкия и среден бизнес ще осигури и гаранционното споразумение, което също се сключи между ББР и Европейския инвестиционен фонд по програма InvestEU в размер на 45,5 млн евро. Отпуснатите средства ще подпомогнат за по-рискови малки и средни компании, както и за тези които не разполагат с достатъчно обезпечения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай