Революционна промяна на заплатите в бордовете на държавни фирми

Рокада в дружество с поръчки за милиони

Революционна промяна на заплатите в бордовете на държавни фирми | StandartNews.com

 

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов сменя Борда на директорите на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) ЕАД, която се оказа ябълката на раздора между ПП и ГЕРБ през уикенда. След атаката на Борисов към ПП се оказа, че новият шеф ще е временен за 6 месеца, след което ще се пуска конкурс.

В същото време той обяви, че ще бъдат намалени възнагражденията с около 50 процента както на членовете на бордовете, така и на изпълнителните директори на всички държавни дружества в системата на МИИ.

В бордовете ще има по-малко членове, а представителните разходи ограничени. Такива ще имат само изпълнителни директори с годишен оборот над 10 млн. лева.

Дружествата, които имат нужда от такъв разход, ще ползват лимит от 5000 лева на година. Парите ще се харчат само с банкова карта на съответното дружество. Пари на ръка вече няма да се дават, каза министърът.

Богданов поиска и пълен анализ на всички дружества, да има създаден управленски капацитет на фирмите до 30 септември, да се направят бизнес програми за периода 2024-2026 година. Срокът за изпълнение е 30 ноември.

Държавата не може да си позволи да плаща като в частния сектор и да има по 20 000 лева за представителни разходи. Централизирана система за мониторинг и контрол на дружествата от страна на министерството ще се изгради до 30 януари, допълни Богдан Богданов.

След рокадата в Държавната консолидационна компания  Иван Зангочев  се връща като член на борда и изпълнителен директор, Елена Болтаджиева става председател на борда, а членове са Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков.

Всички механизми за координация и съгласуване, които са в моята компетенция, са били стриктно спазени, каза министър Богдан Богданов на въпрос дали новият борд е съгласуван и одобрен от управляващите политически сили. Той обясни, че това е причината за забавянето на рокадите с 2 месеца.

Важно е да има ефективно управление на дружествата на ДКК, готов съм да обсъдя аргументите за смяна на всякакво ниво, каза още Богданов.

Той уточни, че екипът, който сега поема ДКК, е временен. В рамките на 6 месеца ще се направи конкурс за нов екип, който да поеме управлението на компанията.

Членовете на бордовете на дружествата към ДКК също ще бъдат оптимизирани и там, където трябва, ще има промени, съобщи министърът. Искаме в бордовете на дружествата да има наистина експерти и затова в комисиите по оценка трябва да има също експерти, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай