Решаваща среща за "черното злато" в Доха

Решаваща среща за "черното злато" в Доха | StandartNews.com

Решаваща среща за петролния бизнес за последните три десетилетия ще се проведе в столицата на Катар – Доха. На нея членовете на ОПЕК и други производители на нефт ще обсъдят потенциалното замразяване на добив на петрол, с цел да се стабилизира пазара.

Венецуела, която е най-тежко засегната от ниските цени на петрола, се смята за инициатор за срещата. Бюджетът й е 95% зависим от приходите от петрол, пише Economic.bg.

„Най-неясната тема в неделя е каква ще бъде позицията на Саудитска Арабия", коментира анализаторът Едуард Морс, цитиран от Business Insider. "Най-големият световен петролен износител мълчи за това дали ще посети срещата и каква ще бъде позицията му", смятат анализатори.

Междувременно Ройтерс съобщава, като се позовава на свои източници, че Иран няма да присъства на срещата между държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните производителки на петрол извън картела в Доха.

Иран никога няма да подпише подготвящото се в Доха споразумение за замразяване на добива на петрол, заявява пред агенция ИРНА говорителят на иранското министерство на петрола Акбар Нематолахи, информира и ТАСС. Агенцията отбелязва, че иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане няма да участва в срещата на петролодобивните държави в катарската столица Доха на 17 април.

Очакванията бяха участниците да се споразумеят за постепенното стабилизиране на пазара- замразяване на продукцията, а след това плавното й намаляване.

Стандарт Нюз припомня, че Саудитска Арабия, заедно с Русия, Катар и Венецуела стартираха инициативата за замразяване на нивото на производството на петрол. Те се споразумяха за това още в средата на февруари, както и страните от ОПЕК (включително Иран), както и редица производители на петрол извън картела (Бахрейн и Норвегия), тогава всички те изразиха подкрепа за инициативата.

Анализаторите са скептични и отбелязват още, че утре петролният елит няма да успее да замрази добива на нефт и най-вероятно ще насрочи друга дата за нови преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай