Развръзка със санирането. Голяма новина

Ще има за всички. Създават нов фонд

Развръзка със санирането. Голяма новина | StandartNews.com

Властта намери начин да осигури саниране за всички, които желаят да обновят сградите си. Сега парите по Плана за възстановяване не стигат и масово в страната се надига недоволство.

Нов Национален фонд за декарбонизация (НФД), който ще бъде правоприемник на Фонда енергийна ефективност и възобновяеми източници, се създава с поправки Закона за енергийната ефективност. Те са пуснати от енергийното министерство за обществено обсъждане.

Националният фонд за декарбонизация ще бъде основна финансова схема в подкрепа на обновяването на сградния фонд в страната. Той ще адаптира наличните финансови инструменти или ще структурира допълнителни такива при необходимост. По този начин ще бъде осигурена необходимата подкрепа за обновяването на сградния фонд в страната, както и за инвестициите в нисковъглеродно развитие, пише в мотивите към законопроекта.

Чрез фонда ще бъде осигурена възможност за приоритетно финансиране на проекти за повишаване на енергийна ефективност и за използване на енергия от възобновяеми източници при крайното потребление на енергия в сградите. 

Новите регламенти ще улеснят прехода към нисковъглеродна икономика чрез навлизане на нови специализирани услуги и развитие на финансовите механизми за стимулиране на този процес.

Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния сграден фонд и близо 17% от нежилищния, което ще доведе до спестяване на енергия в размер на 7 329 GWh/г. 

Това трябва да доведе до намаляване емисиите на парникови газове с 3 274 453 тона СО2. 

Извършената оценка на стратегията показва необходимостта от значителните инвестиции – над 4 млрд. лв. до 2030 г., необходими за повишаване на енергийната ефективност и обновяването на сградният фонд. Това налага разработваните политики, финансови инструменти и програми да бъдат ориентирани към мобилизирането на частен капитал и повишаване осъзнатото търсене на енергоефективни услуги при добра информираност за всички ползи от това, посочват от енергийното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
kippin
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи