Петък,

Работи ли Газпром с България? Говори шефката на Булгаргаз

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
3595
Работи ли Газпром с България? Говори шефката на Булгаргаз
A
A
A

Независимо от коментарите през последните дни и седмици, че българия може да опита да довърши договора с "Газпром", който изтича в края на настоящата година, по всичко изглежда, че руският газов монополист тотално пренебрегва държавата ни в лицето на родния доставчик "Булгаргаз".

Нямаме отговор от „Газпром“. Ще осигурим достатъчно природен газ, че ако нямаме руски газ да не изпадаме в недостиг. Ще осигурим повече от необходимото, съобщи в интервю за бТВ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

„Булгаргаз“ все още има действащ договор с „Газпром“ до края на 2022 г., ние, като изрядна страна по договора, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден заявки за договорените дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме действия да получим остатъчното количество природен газ по договора, но за нас е изключително важно да осигурим сигурни и надеждни доставки“, каза тя.

„Вчера обявихме стартирането на четири търга (за доставка на втечнен природен газ) – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис“, припомни Златева.

По думите й предишният подход да се пускат търгове месец за месец е поставил „Булгаргаз“ в ситуация да осигурява количества и за тази година.

„Има интерес към търговете. Търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември. Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв.“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички