Производители на зелена енергия: Токът ще поскъпне

Производители на зелена енергия: Токът ще поскъпне | StandartNews.com

София. "Събитията от последните дни показват пълен провал на министър Стойнев и на правителствената политика в енергийния сектор", заяви по БНТ Меглена Русева, председател на Българска фотоволтаична асоциация. "Не може да определим по друг начин тежката вътрешна задлъжнялост в цялата енергийна система", каза тя. 

Русева изрази силно притеснение и от действията на ДКЕВР. "Политическият популизъм, засилен особено сега, преди европейски избори, води до банкрут една голяма система", допълни тя. По думите й проблемът в системата е ясен от поне година, а обвиненията към бранша са безпочвени.

"Този министър и това правителство са наясно, че цената на тока най-вероятно ще трябва да се увеличи", заяви Русева.

Председателят на фотоволтаичната асоциация определи атаката към сектора като политическа, тъй като възобновяемите източници в момента са конкурентни заради факта, че производствената цена на енергия е по-ниска от тази на топлофикационните централи. Това би довело до обезсмисляне на големите проекти, които явно пораждат корупционни практики в управляващите, каза Русева.

Подобно мнение изрази и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който гостува в Нова ТВ. Според него и ЕРП-тата, и НЕК са поставени в ситуация, в която не могат да работят.

„Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акълът на тези, които вземат решения. Ако съдим по миналото, вероятно цената ще се повиши, но ако ЕРП-тата станат държавна собственост. Докато бяха държавни, електроразпределителните дружества имаха 25% от крайната сметка. Сега имат 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10 на сто. Предприятията успяваха да си съберат само 5% от сметките", припомни Трайков.

НЕК е в технически фалит. И то заради проекта „Белене" и дефицита в енергийната система. Не мога да кажа колко дължи в момента, тъй като това са подвижни величини, но сигурност дефицита в НЕК е над 1,5 милиарда лева. И този дефицит ще продължи да расте, тъй като е заложен в енергийната система", прогнозира председателят на Единната народна партия Мария Капон. По думите й НЕК дължи повече пари на ЕРП-тата, и то основно заради зелената енергия.

„Фактът, че НЕК ще получи месец по-късно пари от ЕРП-тата за енергия, ще го съсипе. ДКЕВР се държи като побойник, който изпразва джоба на Иванчо, после набива Петърчо, за да му даде той своите стотинки, за да не умре Иванчо от глад", обясни Трайчо Трайков създалата се ситуация.

„За да поставим диагнозата, трябва да разберем какво се е случило. Невинни в ситуацията няма, а виновни са политиците. В закона за енергетиката при Тройната коалиция беше заложено политиците, и сега тук една сладка задача за журналистите. Има публичен регистър с фирми, които имат сертификат за зелена енергия. В сегашното Народно събрание по неши данни има конституционно мнозинство от народни представители, които имат конфликт на интереси с фирми, които имат. Това означава над 160 депутати са свързани с фирми, които печелят от зелена енергия. Добрев присъедини много повече фирми, отколкото имаше нужда", категорична бе Мария Капон.

„Възможно е да спре токът, защото средствата, които се одобряват от ДКЕВР за инвестиции и за оперативни разходи, са недостатъчни. В момента компаниите икономисват основно от поддържката на системата", поясни бившият енергиен министър.

„И най-накрая започването на функиционирането на пазара за балансираща енергия. Това означава да се създадат големи групи от потребители и производители, които вътре да предвиждат колко енергия ще се се произведе и консумира на следващия ден. По този начин се елимирина непредвидимостта в системата и по така ще се държат по-малко резервни мощности, а за тях се плаща, дори когато те не произвеждат ток", обясни още Трайчо Трайков.

Председателят на ЕНП Мария Капон прогнозира, че до юли няма да има поскъпване на цената на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай