Прогноза. ЕК заля със студен душ България

Спад на инфлацията поне след година

Прогноза. ЕК заля със студен душ България | StandartNews.com

Спад на инфлацията у нас ще има, но не тази, не следващата, а чак по-следващата година - 2023 г. 

Това сочи най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Освен това, ЕК драстично понижава очакванията за ръст на българската икономика през тази година.

Според ЕК, годишната инфлацията у нас ще достигне 2.4% в края на тази година, след което ще скочи до 2.9% през следващата 2022 година. Понижение се очаква чак през 2023 година, когато годишната инфлация ще падне рязко до 1.8%. Основна причина за скока на инфлацията ще бъде ефекта от поскъпването на енергийните продукти, става ясно от документа, предаде актуално.бг.

Така според прогнозата на ЕК, годишната инфлация у нас ще забави за кратко растежа си към края на настоящата година, само за да възвърне възходящата посока през идната 2022 година.

Европейската комисия драстично понижава очакванията за ръст на българската икономика в най-новото издание на есенната макроикономическа прогноза.

Но безработицата ще остане на ниско равнище, като не се очаква забележимо повишение в периода до 2023 година.

Според ЕК, брутният държавен дълг ще остане на стабилно ниво, като в края на тази година ще достигне 26.7% от БВП на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай