Проф. Панайотов: Расте нуждата от минерали и метали

Проф. Панайотов: Расте нуждата от минерали и метали   | StandartNews.com

Кърджали. Вървят усилени преговори с европейски партньори - лидери в областта на рециклирането и металургията за изграждане на Балкански център за рециклиране и производство на стратегически метали. Това съобщи в Кърджали проф. д.т.н. Владко Панайотов, член на Европейския парламент.

По думите му Европа има нарастваща нужда от метали и суровини и търси недиректен начин за добиването им. От една страна това ще стане чрез предоставяне на технологии на Азия, Африка, Латинска Америка, и получавайки от тях ресурси. От друга като се заложи на рециклирането на отпадъци от минната промишленост, металургията и електронни отпадъци.

„Идеята ни за Балкански център е да обхванем линията Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Македония и Кипър. Предвижда се бъдещият завод, в който ще се преработват суровините да бъде в района на Пловдив, но в събирането и транспортирането им активно ще бъдат включени Кърджали и Перник", обясни евродепутатът.

Според него конкуренцията за изграждане на подобен център в Европа е много голяма и трябва България да отговори на това предизвикателство като предостави и най – добрите условия на индустриалците, които проявяват интерес.„Изграждане на Балкански център за рециклиране и производство на стратегически метали означава много работни места, нов конвертируем тип образование, високи заплати и висок стандарт", подчерта проф. Владко Панайотов.

По негова инициатива в Кърджали бе организиран семинар на тема „Нови политики и инструменти за посрещане предизвикателствата на устойчивото развитие на регионално ниво". Участниците имаха възможност да се запознаят с експертните решения и новите предложения по разискваната проблематика. В работата се включи и Джордж Кремлис, шеф на отдел в Главна дирекция „Околна среда" в Европейската комисия. Той представи политиката на Европейския съюз за устойчив растеж и насърчаването на екологично устойчиви практики и ефективно използване на ресурсите в следващия рамков период 2014 – 2020 г., както и ролята на иновациите в технологичния сектор за посрещане на бъдещите предизвикателства.

Интерес по време на срещата в Кърджали предизвика презентацията на растението синара за производство за биомаса и проекти за ополозотворяването й в съседна Гърция. Обсъдени бяха комплексни решения за третиране на твърди битови отпадъци и печалбата от тях.

В семинара в Кърджали взеха участие кметове на общини, представители на регионалните власти, бизнеса, академичните среди, финансови институции и неправителствени организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай