Представители на ОББ, бизнеса и държавата обсъдиха ESG трансформацията на транспортния сектор

Средства за преход към въглеродно неутрална икономика са на разположение на транспортния сектор

Представители на ОББ, бизнеса и държавата обсъдиха ESG трансформацията на транспортния сектор | StandartNews.com

Средства за преход към въглеродно неутрална икономика са на разположение на транспортния сектор. Все по-приоритетно става финансирането на компании, които генерират по-малък въглероден отпечатък

 

Форумът "ESG и транспортният сектор в България" събра превозвачи от всички сектори, експерти от ОББ и ОББ Интерлийз, както и висши представители на държавната администрация. Участниците във втората експертна дискусия от проекта „24 часа и ОББ за устойчиво бъдеще" обсъдиха предизвикателствата и възможностите, които преходът към ESG поставя през бизнеса, както и възможностите за финансиране на зелени проекти в бранша.

Добромир Добрев, изпълнителният директор „Корпоративно банкиране и пазари" в ОББ, откри форума и очерта целите на банката, насочени към транспортния сектор: „Ние се стремим да бъдем лидер по пазарен дял във финансирането на зелени проекти, както и в прехода към устойчиви модели. За последните 12 месеца, ОББ Интерлийз, лизинговата компания част от KBC Group в България, е инвестирала в сектор Транспорт повече от 60 млн. евро. Поставили сме си за цел 2% от портфейла в тежкотоварни автомобили към 2030 да е с нулеви емисии. Или иначе казано, за нас е приоритет финансирането на тези сделки и активи, които генерират все по-малък или нулев въглероден отпечатък.“

Добромир Добрев обясни, че в новия програмен период 30% от средствата от Европейския съюз, които са предвидени за България, или близо 8 млрд. евро, трябва да бъдат насочени към проекти, които подкрепят прехода към въглеродно неутрална икономика. По линия на инструмента Invest EU е предвидено финансиране на проекти, което достига до  7,5 млн. евро на проект, от което могат да се възползват и фирмите в транспортния сектор. Предстои и скорошно подписване с Европейския инвестиционен фонд на друг финансов инструмент - RRF, с който също ще могат да се финансират и проекти на транспортните компании в посока устойчивото им развитие и трансформация.

Mинистърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви: „За година у нас се внасят 350 000 употребявани коли. Поради това търсим механизма за стимулиране на обществото да преминава към електрически автомобили". Като възможна мярка срещу остарелия автомобилен парк той посочи въвеждането на такса от 500 лв. при внос на употребявани коли. Парите от нея могат да влизат във фонд, от който да се дават бонуси при покупка на електромобили.

Какви са предизвикателствата пред транспортния сектор, какви добри практики намират приложение в страната и какви са най-спешните проблеми за решаване обсъдиха участниците в дискусионния панел, модериран от доц. Марина Стефанова - зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране" на Стопанския факултет на Софийския университет и един от водещите експерти в България по темата.

Георги Загоров - управител на „Турботракс България", посочи, че за постигне на нулеви емисии е необходими време. Като зелени технологии той вижда използването на по-икономични двигатели и на биогорива от второ поколение, които може да се правят от отпадъци. Компанията вече има пълно разделяне на хартиени и пластмасови, метални отпадъци, на масла, антифриз, филтри, акумулаторни батерии. Според Загоров бизнесът е поставен под сериозен натиск от европейските изисквания във връзка със зелената сделка: „Превозните средства трябва да са с все по-малък въглероден отпечатък, по-сигурни, по-ефективни и по-безопасни. Емисиите на парникови газове през 2030 г. трябва да са с 55% по-малко, отколкото през 1990 г.“

Финансовият директор на „Дискордиа" - Цветомир Узунов, сподели: „Колкото по-рано започнем да работим за изграждане на добра зарядна инфраструктура за електрически превозни средства, толкова по-евтино ще бъде. Браншът трябва да следи внимателно всички утежняващи регулации в различни направления и как те влияят.“ Всички камиони на компанията отговарят на стандарт Евро 6, а средната им възраст е под 18 месеца. През миналата година „Дискордиа“ е намалила с 4% разхода на гориво. Автомобилите генерират на ден 50 килограма по-малко емисии. Чрез партньорство с един от лидерите в доставките на газ пък ще се оптимизира т.нар. празен пробег, когато не се возят товари.

На финансирането на зелени проекти обърна внимание и Николай Рашков, директор „Бизнес развитие" на „Юроспийд": „Банките започват да правят оценка и спрямо рейтинга по ЕSG. Ако няма такъв, компанията получава финансиране на по-висока цена или изобщо не получава парите. Оптимист съм, защото има банки и лизингови дружества, които помагат за намаляване на емисиите.“ Той представи данни, че в България има над 13 000 транспортни компании, 85% от които имат до 5 камиона, което означава предимно семейни фирми. От „Юроспийд" са си поставили за цел да намалят емисиите с 15% през 2024 г. Купуват нови камиони, част от тях са с 20 см по-дълго междуосие и ремаркета с подобрена аеродинамика, което намалява разхода на гориво. Според Рашков, ако товародателите подобрят веригите на доставки, може да се постигнат още 15% спестяване на емисии.

„ОББ Интерлийз" е разработила и внедрява стратегия за постигане на нулеви емисии до 2050 г. на превозните средства, чиято покупка финансира. Според Ивайло Делийски - директор „Продажби" в „ОББ Интерлийз", финансиращите компании могат да имат принос към намаляване на емисиите, като отпускат пари за по-екологични превозни средства при облекчени условия. Той вижда възможност европейското съфинансиране да позволи на финансовите институции да предложат достатъчно атрактивни продукти, които да  улеснят компаниите в зеления преход. „Осъзнаваме, че сме важен участник, ролята ни е да катализираме тези процеси и да помогнем на нашите партньори", увери Делийски. Обучаваме нашите служители да разберат колко е важна тази роля и да го предават в своите бизнес разговори с клиенти“, увери Делийски.

Форумът, посветен на транспортния сектор, е вторият от серията експертни събития за различни индустрии, които да насочат вниманието към отговорното и устойчиво развитие. Целта на проекта, който обединява усилията на 24 часа и ОББ, е да подготви представителите на бизнеса за предстоящата трансформация към устойчиво бъдеще, както и да покаже успешни практики в български предприятия за умно управление и използване на нови технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Теоретик
преди 5 месеца

Глупости .

Откажи