Повече пари за биокрави

1000 стопани искат да развиват екологично чисто земеделие

Повече пари за биокрави | StandartNews.com

Повече субсидии за биокрави ще бъдат отпуснати от следващата година, съобщиха от земеделското министерство по време на форум за биологичното производство. Биоживотновъдството, което досега не се подпомагаше, ще бъде финансирано по новата Програма за развитие на селските райони. Една животинска единица ще се приравнява към един хектар ниви, обясниха експертите от ведомството.

Производителите обаче се оплакаха, че субсидиите за биопроизводителите за 2014 г. са орязани. Годината е преходна и с нулев бюджет за част от агроекологичните мерки, обясни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов по време на дискусията. Фермерите алармираха, че заради новите правила в обнародваната вчера наредба за субсидиите има риск от фалити. Проблемът засяга 270 стопани, които са от пионерите на биоземеделието в страната. Те ще бъдат ощетени с около 4 млн. лв. Стопаните се надяват новата наредба да бъде отменена. Дори това да се случи, е под въпрос откъде ще дойде финансирането за 270-те производители, които получават средствата заради поети петгодишни агроекологични ангажименти. Проблемът не стои пред стопаните, които се занимават с биоземеделие отскоро - например от 2 години. В момента биопроизводителите са около 3000 души, но още 1000 са желаещите да се включат в сектора, заяви Албена Симеонова от Българска асоциация биопродукти.

Конфискуват 50 тона сирене

50 тона сирене и кашкавал, които се съхранявали от производителя извън хладилник, са иззели инспектори на Българската агенция по безопасност на храните. Фирмата производител е софийска и в името й има и "био", и "милк", каза на форум за биоземеделието шефът на Агенцията по храните Пламен Моллов. Той уточни, че фирмата всъщност не произвежда биопродукти. От 10 март агенцията работи по нова схема - шест мобилни звена в София проверяват тържищата и борсите. До днес са иззети 75 тона храни. Таен агент пък хванал неправилно опаковани юфки от Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай