Събота,

Пловдивският университет и КТИЗ творят приложна наука за бизнеса

От: Иван Ватахов -
A
A
A

Създаване на иновативни продукти чрез партньорство на науката и бизнеса. Този лайтмотив прозвуча в изказванията на присъстващите при връчването на 01.07.2020 г. на удостоверение за приемането на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за асоцииран член на „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/.

Екипът на сдружението осъществява оперативното ръководство на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Инж. Пламен Панчев, основател на ТИЗ и председател на Клъстера, връчи удостоверението на ректора проф. д-р Румен Младенов.

Официалното легитимиране на партньорството бе единодушно подкрепено от  Академичния съвет на ПУ, съобщи проф. Младенов. „Надявам се нашите студенти да имат професионална реализация в ТИЗ, да останат в Пловдив, тук да създадат семейства и деца, и градът да просперира. Ще сме щастливи, ако нашият Университет заедно с Клъстера допринесе за това общо благо“, произнесе кратко емоционално слово проф. Младенов. Зам.-ректорът проф. Теменужка Йовчева допълни, че сега се прави най-голямата крачка в осъществяването на политиката на ПУ в посока образование-наука-бизнес. Тя изтъкна и, че голяма част от 28-те научни направления във висшето учебно заведение са водещи сред университетите в страната. „Базата ни е изключително добра, имаме и научния капацитет и, поемайки ръката на бизнеса, можем ще осъществим нещо уникално в България, за да останат младите хора в родината ни“, подчерта проф. Йовчева.

„Днешният акт е логичен завършек на един дългогодишен целенасочен и упорит труд на много хора от ПУ и ТИЗ. Почти 10 години на натрупване, на създаване на взаимно доверие като партньори. Сега официализирането на отношенията ни дава увереност, по-големи възможности и ни прави добър пример за сътрудничество с бизнеса“, допълни зам.-ректорът доц. д-р Надя Чернева.

Подробности за съвместната дейност на Университета с КТИЗ разкри и директорът на Центъра по технологии в ПУ проф. д-р Илия Илиев. „Чрез това партньорство осъществяваме пряка връзка между бизнеса и научния потенциал на университета. Научният потенциал предполага развитие в областта на иновациите, имаме какво да покажем – не само като нова техника, една част от която е уникална за България и е конкурентноспособна на световния пазар за разработване на иновации. Имаме и най-ценния ресурс – капацитета на научните работници“. Проф. Илиев припомни, че заедно с Медицински университет – Пловдив Пловдивският университет изгражда един от малкото извънстолични Центрове по компетентност и на тази база двете висши училища могат да развиват съвместни дейности с бизнеса. Той изтъкна и ролята на инж. Панчев за осъществяването на контакти с водещи фирми, с които скоро ПУ започва съвместно производство на прототипи. Проф. Илиев съобщи: „Финализираме създаването на фирма на Университета, чрез която можем да продаваме и да участваме в реалния бизнес с нашата интелектуална собственост. Сертифицирането на лабораториите в Центъра по компетентност ще ни даде видимост на пазара. Ще можем да предлагаме нашите научни разработки на бизнеса. Ние сме класически университет, който тепърва намира мястото си в иновациите, в приложната наука. Имаме много специалности и факултети, които трябва да бъдат интегрирани за осъществяването на тази цел“, смята проф. Илиев. Той даде конкретен пример – за развитието на Центъра по технологии помощ е оказал доц. Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки на ПУ, огромна е ролята на проф. Невена Милева за Центъра по компетентност.

„Факт е, че в Пловдив успяхме да създадем работеща връзка между отделните университети. Ние не сме конкуренти, ние се допълваме“, изтъкна ректорът проф. Младенов.

„В партньорството, създадената симбиоза между университетите и бизнеса, в приложната наука е бъдещето на българската икономика. Имаме проекти, по които работим заедно и се надяваме на скорошни резултати. Така ще станем по-забележими за останалия свят. Когато водя тук чужденци виждам тяхната изненада от това, че сме надминали очакванията им“, завърши обнадеждаващо срещата инж. Пламен Панчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички