Планират завод за коли във Видин

Планират завод за коли във Видин | StandartNews.com

България може да започне производството на автомобили край Видин. Това е записано в стратегия за привличане на инвестиции в Северозападна България, изготвена от Министерството на икономиката, която е на етап обществено обсъждане.

В документа са посочени няколко проекта за насърчаване, сред които е и "Аутопарк-България", като идеята е той да бъде в района на Дунав мост-2 и в него да се изградят интермодален терминал и индустриална зона за производство на автомобили. Ако проектът бъде реализиран, това ще стане вторият завод за коли у нас.

В стратегията са записани няколко примерни проекта за региона като създаване на общинска земеделска кооперация във Видин, изграждане на комплекс за производство на биогаз от отпадъци от малки ферми в Мизия, високотехнологична онкоболница в Плевен, няколко туристически проекта и др. Самото им изграждане ще бъде насърчавано от държавата, като ще бъдат осигурени пари по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на селските райони", "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на морското дело и рибарството".

Приоритетно еврофинансиране ще получават всякакви проекти в Северозападна България като целта е да се съживи най-бедният регион у нас и в ЕС. Ще се подкрепят проекти в земеделието, образованието, туризма, иновациите, индустрията, малките и средните предприятия и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай