Пишат нови правила за парите за тютюн

Пишат нови правила за парите за тютюн | StandartNews.com

"Нашето желание е да подкрепим най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях". Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители.

"Ние получихме 4 варианта с предложения за разпределение на националните доплащания за сектор "Тютюн" за 2015 г.", каза Танева след близо двучасовата среща. Някои от новите предложения за начина на разпределение на средствата, няма да могат да се приложат още тази година, но ще знаем в каква посока трябва да вървим през следващите, уточни министър Танева. Предстои вариантите за подкрепа да бъдат обсъдени в министерството, а на 5 март ще стане ясно кой от тях ще бъде гласуван като решение. Затова засега протести на тютюнопроизводители няма да има. Сред предложените варианти са да има таван на плащанията при отделните сортове и изчисляване на субсидията за дребните производители спрямо произведеното от тях количество. Да се върне назад с една година референтния период за изплащане на средствата като той да обхваща годините от 2006 до 2008, без 2009 г., също е сред обсъжданите идеи. Причината е, че тогава е имало възможност за т.нар. "кухи обеми" и надписаното тютюнопроизводство за 2009 г. възлиза на 54 000 тона.

"За сравнение през 2008 г. то е 38 000 тона, а през 2007 - 30 000 тона", посочи Цветан Филев от асоциацията на тютюнопроизводителите. През 2009 г. от МЗХ са направили проверка за "кухо" движение на стока, резултатите от която са изпратени на прокуратурата. Затова от бранша предлагат 2009 г. да бъде изключена от референтния период, защото така "кухите обеми" ще бъдат изключени от обхвата на подпомагане. Но за да бъде изпълнено това е необходимо Министерството да получи съгласието на Европейската комисия. А тъй като тази година се работи със заявления, подадени през 2014 г., начинът за разпределяне на парите за тютюн остава същият - по сортови групи. Десислава Танева бе категорична, че Министерството ще работи за подобряване на варианта за разпределение на средствата от националните доплащания. Танева посочи, че през настоящата година сумата, която ще бъде разпределена между тютюнопроизводителите е 107 млн. лв. По време на срещата с браншовите организации, Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента, има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай