Пирамидата погълна криптокраля Сам

За разлика от кака си Ружа Игнатова, Банкман-Фрийд не успя да избяга от белезниците 

Пирамидата погълна криптокраля Сам | StandartNews.com

За разлика от кака си Ружа Игнатова, Банкман-Фрийд не успя да избяга от белезниците 

С пари на инвеститори готиният милиардер накупил имоти на Бахамите за служители

Сам Банкман-Фрийд разбра по трудния начин, че да притежаваш милиарди не означава, че можеш да ги харчиш безконтролно. Защото от това може много да те заболи. 

30-годишният криптокрал, основател на платформата FTX, завлякла милиони потребители с фалита си, бе арестуван на Бахамите и може да прекара остатъка от живота си в затвора. Адвокатите му пледираха да бъде освободен под гаранция от 250 000 долара, но съдът отказа. Според магистратите има голяма опасност Банкман-Фрайд да избяга и затова трябва да остане в ареста. Делото е отложено за 8 февруари, когато се очаква да бъде разгледано екстрадирането му в САЩ.

Цял свят гледа фалиралия криптокрал Сам. Какво става?

Прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк съобщи, че срещу Банкман-Фрайд са повдигнати обвинения за електронна измама, престъпен сговор с цел електронна измама и пране на пари. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 115 години затвор.

Белезниците бележат зашеметяващото пропадане на 30-годишния предприемач, известен с инициалите си SBF. Той използва бума на биткойн и цифровите активи като цяло, превръщайки се за много кратко време в милиардер. Преди година "Форбс" определи нетното му състояние на 26,5 милиарда долара. Те постепенно намаляха до около 15 млрд., след което само за една нощ от тях бяха изтрити 14,6 млрд. долара.

На 30 ноември в интервю за New York Times Сам призна, че сега има около 100 000 долара в банката. 

FTX, някога оценена на 32 милиарда долара,  обяви задължения от 9 млрд. долара и под 1 млрд. ликвидни активи. Оказа се, че 8 млрд. на клиентите са прехвърлени към свързаната със Сам компания “Аламеда”, която ги е пропиляла. Очаква се исковете към криптоборсата да са около милион на брой. 

Crypto-obsessed Nigerians reel as FTX collapses - Businessday NG

На 16 ноември във федералния съд на Флорида беше заведен групов иск, в който се твърди, че Сам Банкман-Фрайд е създал измамна схема за криптовалута, предназначена да се възползва от неопитни инвеститори от цялата страна. Широката гама от продукти на FTX и лесните за използване настолни и мобилни приложения за търговия привлякоха крипто инвеститори от всички нива на умения - от начинаещи до т. нар. "китове" - опитни професионалисти. Сега за много от тях ще остане единствено възможността да пият по една студена вода.

Историята на предприемача, превърнал се в милиардер преди да навърши 30 г., много напомня на тази на българската криптокралица Ружа Игнатова. Тя обаче успя да изчезне навреме от правосъдието. Сега е в списъка на ФБР на най-издирваните престъпници - наравно с убийци и изнасилвачи. 

Кодът на кралицата

Криптокралицата“ Ружа Игнатова с мезонет за над 13 млн. лири в Лондон

Къдравият веган се описва като ефективен алтруист 

Сам Банкман-Фрийд е роден на 6 март 1992 г. в Калифорния. Син на професори от Юридическия факултет на Станфорд, той посещава елитни училища, завършва Масачузетския технологичен институт през 2014 г. със степен по физика и математика. През 2017 г. основава своята компания Alameda Research, която печели милиони на ден от търговия с криптовалута. През 2019 г. основава FTX, която за кратко време стана една от най-големите борси за цифрови токени в света. Придобива няколко платформи в тежко състояние като BlockFi и  Voyager. Инвестира и в Robinhood Markets Inc., основана от българина Влад Тенев, като дори разпали спекулациите, че може да купи приложението. Кани се и на Goldman Sachs Group Inc.

В началото на 2022 г. "Форбс" определя стойността на компанията на 32 млрд. долара. А Сам заделя значителни средства за политически кампании в САЩ, медии и различни други начинания. Дарява милиони на кандидати от Демократическата и Републиканската партии.

Светкавичният финансов успех наред с младостта и ексцентричната личност на Сам го правят един от любимците на криптоиндустрията. Той е веган, спи на барбарон в офиса си, играе компютърни игри по време на срещи, на които се решават сделки за милиарди. Защитава модерни каузи като въглеродна неутралност, инклузивен капитализъм и т. н. Дори успява да привлече бразилския супермодел Жизел Бюндхен като консултант на FTX по въпросите на околната среда и социалните инициативи. „Една от най-големите ползи на криптовалутите е справедливият достъп до финанси“, отбелязва основателят на FTX в интервю за Forbes.

Описвайки се като "ефективен алтруист", Банкман-Фрийд прави големи обещания да дари за благотворителност по-голямата част от състоянието си, когато то се оценяваше на 21 млрд. долара. Както и да похарчи до 1 млрд. долара в подкрепа на политически кандидати, които да помогнат за изпълнението на личната му мисия за превенция на бъдещи пандемии.

Схемата на Понци

Всичко това му носи ореола на "бял рицар" в общността на криптовалутите. Но репутацията му бързо се срива до статут на злодей, когато се установи, че той вероятно е замесен в съмнителни сделки, довели до загуба на милиарди на инвеститорите - операции, която някои наричат ​​"схемата на Понци". Това е инвестиционна измама, която генерира възвръщаемост за по-ранни инвеститори с пари, взети от по-късни инвеститори. Или, казано на нашенски разбираем език - вид пирамида, схема, която българите много добре познават от 90-те години. Тогава огромен брой хора се залъгаха по обещания за лесни печалби  и “вложиха” парите си в пирамидални структури, които по-късно рухнаха и оставиха вложителите без нищо. 

Бакман-Фрийд никога не е споменавал за финансови предизвикателства или риск от фалит до октомври 2022 г. На 2 ноември 2022 г. доклад установява, че голяма част от парите, държани от FTX, са под формата на собствен токен - FTT, който се контролира централно.

Последва масово теглене на пари от платформата – търговците изтеглиха 6 милиарда долара само за 72 часа. Сам трескаво се опита да събере 9,4 милиарда за една нощ, за да спаси компанията. Конкурентът на FTX - Binance, обяви, че има намерение да купи платформата. Но ден по-късно се отказа.

На 11 ноември FTX подаде молба за фалит, а Сам депозира оставка като главен изпълнителен директор. На следващия ден между 1 и 2 милиарда пари на клиенти изчезнаха. FTX заяви, че разследва неразрешени транзакции.

В същото време Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) започнаха разследване. Стана ясно, че Банкман-Фрийд тайно е използвал клиентски средства на обща стойност 10 млрд. долара за своя търговски бизнес. Това е станало чрез промяна в код на софтуера, което е дало възможност на личната компания на Сам да получи "практически неограничена кредитна линия" от FTX. Става въпрос за милиарди долари - пари на клиенти, оставени на депозити.  

Пари на клиенти харчени за луксозни имоти

В декларация до съда по несъстоятелността на окръг Делауеър Джон Рей, новият главен изпълнителен директор на FTX, казва, че корпоративните средства на FTX Group са били използвани за „закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“.

Справка в имотния регистър показва, че FTX, родителите на Сам и висши ръководители на фалиралата крипто борса са закупили най-малко 19 имота на стойност близо 121 млн. долара на Бахамските острови, съобщи Reuters.Сред покупките на FTX доминират луксозни къщи на брега на морето, включително 7 имота в скъп курортен комплекс, наречен Олбани, които струват почти 72 млн. долара.

Ето как фалирал криптомилиардер похарчил парите на инвеститорите

Документите показват, че имотите са закупени от отдел на FTX и са били предназначени за настаняване на “ключов персонал” на компанията. По думите на Сам, той е живял в къща с още деветима свои колеги. За служителите са били на разположение безплатна храна и "вътрешна услуга, подобна на Uber" из целия остров.

Фалиралата FTX на Сам Банкман-Фрайд е купувала имоти на Бахамите за $121  милиона - Money.bg

Най-скъпата придобивка е пентхаус за 30 млн. долара в Олбани, курорт, където традиционно Тайгър Уудс е домакин на голф турнир всяка година.В интервюто за New York Times от 30 ноември Сам казва, че че колапсът на FTX е следствие от небрежно счетоводство и пазарен срив, а не от престъпна дейност. На въпроса на интервюиращия Соркин дали има прехвърляне на средства от платформата към личната компания на Банкман-Фрийд, предприемачът отговори, че ако има, не го е направил съзнателно.

Домино от фалити

Сривът на FTX разтърси нестабилния крипто пазар, който загуби милиарди, падайки под $1 трилион. Заедно с FTX фалит обявиха и 130 други свързани компании в различни държави. Заговори се за фалит и на една от най-големите борси за криптовалута, на която инвестират хиляди българи. А в социалните мрежи се появиха призиви всички да изтеглят парите си. Това вся страх, несигурност и съмнение и наистина доведе до вълна от теглене на средства от криптопортфейлите. Именно паниката е най-опасна, защото може да доведе до лавинообразен ефект и реален фалит до часове. 

FTX дължи $3.1 млрд. на 50-те си най-големи кредитори - Криптопазар - Дарик  Бизнес Ревю

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай