Кодът на кралицата

Възпитаничката на Оксфорд влезе в топ 10 на ФБР за най-издирваните престъпници, наградата за информация е 100 000 долара

Кодът на кралицата | StandartNews.com
  • Ружа Игнатова създаде култ към криптовалутата. 20 000 верни фенове не вярват, че OneCoin е пирамида
  • Възпитаничката на Оксфорд влезе в топ 10 на ФБР за най-издирваните престъпници, наградата за информация е 100 000 долара

"Бяла жена, родена през 1980 г., тъмна коса, кафяви очи, висока малко над 160 сантиметра. Може да си направи пластична операция, за да промени външния си вид, придружена е от въоръжени бодигардове." Така е описана Ружа Игнатова на сайта на Федералното бюро за разследване (ФБР) . Тя е в списъка на най-издирваните престъпници - наравно с убийци и изнасилвачи. Наскоро стана ясно, че българката е на второ място в списъка на ФБР с десетте тай-издирвани лица по света. Предлага се награда от 100 000 долара за всяка информация, която да доведе до нейното арестуване. Но това са само жълти стотинки в сравнение с парите, които е успяла да открадне. Най-вероятно сега живее под фалшиво име и може да е в ОАЕ, Германия, Русия, Гърция, България или други страни от Източна Европа. Английски журналист твърди, че се крие на яхта в Средиземно море, защото там е недосегаема.  Историята на кралицата на крипто измамниците е в материала на Lenta.ru.

 

За живота на Ружа Игнатова не се знае много. Тя е родена в България, но скоро се мести със семейството си в Германия. След училище влиза в Оксфорд, където защитава докторска дисертация по международно право. Получава работа в голяма консултантска фирма McKinsey, след което оглавява най-големия фонд за управление на активи в България - Clever Synergies Investment Fund (CSIF). През 2014 г. стартира OneCoin.

Изграждането на пирамидата

Проектът продължава малко повече от три години, но през това време привлича милиарди долари на инвеститори от цял свят. Тогава, в зората на ерата на криптовалутите, малко се знае за цифровите активи, но вече започват да се появяват истории за успеха на онези, които са забогатели, като буквално правят пари от нищото. OneCoin е позиционирана като "дигитална валута, базирана на криптография", Игнатова обещава, че монетата ще стане най-успешната криптовалута и ще се използва по целия свят.

Първите клиенти на Игнатова са привлечени от връзките й покрай работата в консултантската дейност, а по-късните продажби са улеснени от безупречната й автобиография и харизмата й. Започват да я наричат "д-р Ружа" и "крипто кралица". За успешния й имидж работи появата й на корицата на българския Forbes и речта й на голяма икономическа конференция в София. Лъскавата опаковка обаче се оказа рекламна и просто е купена, а конференцията е спонсорирана от самата компания OneCoin.

С течение на времето Игнатова започва все по-често да се появява на маркетингови събития по света и завладява умовете на все по-голям брой хора. Парите се вливат в компанията като река. Само през първото тримесечие на 2015 г. приходите възлизат на около 100 милиона долара, до края на същата година нарастват до 600 милиона долара. А през 2016 г. компанията получава около 2,5 милиарда от инвеститори. Общо, според различни оценки, OneCoin е получила от участниците в проекта между 4,4 и 19,4 милиарда долара. А самата Игнатова успява да изкара добри пари. Както казва брат й Константин, тя успява да си купи мезонет в центъра на Лондон, яхта и луксозни автомобили, включително брониран Lexus.

С времето Игнатова събира все повече последователи. Но авторитетът на основателя на проекта е само половината от историята, инвеститорите са привлечени от чувството за общност. Те вярват, че OneCoin ще бъде шанс за тях да забогатеят. По-късно експертите виждат в OneCoin паралел с религиозните култове, където хората вярват в своя месия и чакат неговите пророчества да се сбъднат.

"Когато пророчеството не се сбъдва, те вярват още повече. Особено ако са инвестирали нещо - не само пари, но и вяра, репутация, интелигентност", обяснява британският социолог и професор в London School of Economics Айлин Баркър. Приликата с култа се потвърждава и от думите на бивши участници в проекта. Те казват, че са се опитали да защитят инвеститорите от външния свят и всякакви критики и неудобни въпроси относно работата на системата.

OneCoin в крайна сметка започва да обърква финансовите регулатори на различни страни: Националната банка на Хърватия предупреждава за опасността. Българската комисия за финансов надзор информира инвеститорите за рисковете и казва, че няма да има обезщетение при загуба на средства. По-късно регулаторите в Обединеното кралство, Латвия, Швеция и Норвегия направиха подобни изявления, а Германският федерален орган за финансов надзор забрани всички дейности с OneCoin. Централната банка на Унгария директно нарече OneCoin финансова пирамида.

Въпреки това OneCoin придобива дива популярност, броят на феновете на "биткойн убиеца" нараства, но всъщност проектът с висок профил се оказва най-голямата крипто измама в историята.

Схемата - паяжина с курсове и бонуси

Работата на OneCoin се основава на принципите на мрежовия маркетинг, както в компаниите Herbalife, Amway, Oriflame, Kirby и MMM на Сергей Мавроди. Схемата включва създаването на мрежа от партньори и потребители на продуктите на компанията. Те от своя страна създават собствена мрежа от дистрибутори и така до безкрайност. От всяка продажба на своята мрежа дистрибуторът получава определен процент. Този бизнес модел се оказва много успешен в случая с OneCoin. В края на краищата инвеститорите, които вече са дошли, канят в проекта преди всичко своите роднини и приятели, които им се доверяват. Системата от бонуси също работи: до 10 процента от сумата на инвестицията на лично привлечени новодошли.

Освен това инвеститорите влагат не в криптовалута, а в "помощи за обучение", които трябва да "ви научат как да печелите от крипто" и струват от 100 евро до 118 хиляди евро. Има и такива, които са готови да платят 225 хиляди за изключителни знания. Въпреки факта, че учебниците са компилация от информация, взета от интернет, това не притеснява феновете на Игнатова - те не искат да се ровят в подробности.

За закупуване на курсове хората получават жетони, които по-късно използват за копаене. Колкото по-скъп е курсът на обучение, толкова повече жетони. На вложителите на OneCoin е обещано, че скоро тяхната криптовалута може да бъде обменена за реални пари с помощта на специална услуга за обмен на OneCoin. Въпреки това само тези, които са закупили от компанията нещо повече от стартов пакет от образователни материали, ще могат да обменят монети. Броят на токените, които инвеститорът може да обмени, също зависи от сумата на неговата инвестиция в OneCoin. И накрая за всички инвеститори е предоставен дневен лимит за обмен на токени за национални валути. Участниците в програмата са убедени, че цената на една монета непрекъснато расте: в началото на 2015 г. една монета струваше 0,5 евро, а скоро - почти 30 евро. Увеличението на разходите е обяснено с постоянното нарастване на броя на участниците и съответно нарастващото търсене на токени.

В действителност монетите никога не са били достъпни за публична търговия. Въпреки че имат номинална присъща стойност на сайта OneCoin, потребителите не могат да осребрят своите монети и могат да ги прехвърлят само в ограничени количества в затворена система. Що се отнася до стартирането на OneCoin Exchange, то постоянно се отлага поради "технически затруднения" и в крайна сметка не се състоя. В същото време, както се оказа, OneCoin никога не е имал собствен блокчейн, без който функционирането на криптовалутите е принципно невъзможно.

Търпението се изчерпва - къде са печалбите

2017 г. е повратна точка за OneCoin. По това време търпението на инвеститорите започва да се изчерпва: има все повече въпроси относно обещаните дивиденти от инвестиции в учебни наръчници, а печалбата на компанията намалява. През октомври трябва да се проведе конференция в Лисабон, на която сътрудниците могат лично да общуват с Игнатова и да й задават въпроси, но тя не идва на събитието. Оттогава никой не я е виждал.

В началото на 2019 г. властите в САЩ обвиняват задочно Игнатова в измама и я обявяват за издирване. В същото време OneCoin официално престава да съществува, но съдебните спорове и разследванията продължават и до днес. Повече от три милиона души се считат за измамени. Сега съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд е в американски затвор в очакване на съдебен процес по обвинения в измама, а Марк Скот, адвокат, работил за OneCoin, е осъден във федералния съд за пране на 400 милиона долара. Братът на "крипто кралицата" Константин Игнатов, съосновател на проекта, свидетелства срещу сестра си и сега е в ареста в САЩ. Очаква се присъдата да бъде обявена наесен, грозят го до 20 години затвор.

Самата Игнатова се укрива близо пет години. За пране на пари, измами с ценни книжа и организиране на пирамидална схема може да бъде осъдена на 25 години затвор. Наскоро се появи информация, че тя може да е в Гърция, но акцията по залавянето й се оказа неуспешна.

OneCoin обаче все още има верни поддръжници. Те дори създадоха петиция с искане Константин Игнатов да бъде освободен от ареста, подписаха се почти 20 хиляди души. Има хора, които продължават да вярват, че монетата ще оживее, ще влезе в международните борси и всичко ще бъде наред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай