Ето как фалирал криптомилиардер похарчил парите на инвеститорите

Сривът на FTX, една от най-големите крипто борси в света, остави около 1 милион кредитори със загуби

Ето как фалирал криптомилиардер похарчил парите на инвеститорите | StandartNews.com

Милионите долари на инвеститори, привлечени от ексцентричния Сам Банкман-Фрайд, и излезлите данни за начина, по който компанията му FTX е харчела пари, провокираха интереса към въпроса - какво точно е купувано през последните две години.

Милиардерите, които се събудиха милионери

Справка в имотния регистър показва, че FTX, родителите на Сам и висши ръководители на фалиралата крипто борса са закупили най-малко 19 имота на стойност близо 121 млн. долара на Бахамските острови, съобщи Reuters, цитирана от profit.bg.

Сред покупките на FTX доминират луксозни къщи на брега на морето, включително 7 имота в скъп курортен комплекс, наречен Олбани, които струват почти 72 млн. долара.

Документите показват, че имотите са закупени от отдел на FTX и са били предназначени за настаняване на “ключов персонал” на компанията. Кой обаче живее в тях, Reuters не успява да установи.

Компанията притежава и друг имот. Той е с достъп до плажа в Олд Форт Бей - затворена общност, където някога се е издигала британска колониална крепост, построена през 1700 г. за защита от пирати. В документа за покупка са посочени имената на родителите на Банкман-Фрайд, професорите по право в Станфордския университет Джоузеф Банкман и Барбара Фрайд, като имотът е определен като "ваканционен дом".

Попитани защо са решили да купят ваканционен дом на Бахамските острови и как са го платили – в брой, с ипотека или от трета страна като FTX - говорител на професорите казва пред Reuters, че Банкман и Фрайд се опитват да върнат собствеността на FTX.

“Още преди процедурата по несъстоятелност г-н Банкман и г-жа Фрийд се стремят да върнат нотариалния акт на компанията и очакват допълнителни инструкции“, казва говорителят, отказвайки да даде подробности.

Въпреки че е известно, че FTX и нейните служители са купили недвижими имоти на Бахамските острови, където са установили централата си през септември 2021 г., документите за собственост, показват за първи път мащаба на тяхната покупка и планираното използване на част от недвижимите имоти.

По думите на Сам Банкман-Фрайд, той е живял в къщата с още деветима свои колеги. За служителите са били на разположение безплатна храна и "вътрешна услуга, подобна на Uber" из целия остров.

Сривът на FTX, една от най-големите крипто борси в света, остави около 1 милион кредитори пред загуби на обща стойност милиарди долари. По информация на Reuters 30-годишният Банкман-Фрайд тайно е използвал 10 млрд. долара клиентски средства, за да подкрепи търговския си бизнес. Поне 1 милиард долара от депозитите се водят изчезнали.

В декларация от американския съд до съда по несъстоятелността на окръг Делауеър по-рано този месец Джон Рей, новият главен изпълнителен директор на FTX, каза, че установил, че корпоративните средства на FTX Group са били използвани за „закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“.

Какви имоти са купeни?

По информация от имотния регистър FTX Property Holdings Ltd, подразделение на FTX, е купил 15 имота на стойност близо 100 млн. долара през 2021 г. и 2022 г.

Най-скъпата придобивка е пентхаус за 30 млн. долара в Олбани, курорт, където традиционно Тайгър Уудс е домакин на голф турнир всяка година. Документите за собствеността на мезонета са с дата 17 март и са подписани от Райън Саламе, президент на FTX Property. От тях се разбира, че служи като „жилище за ключов персонал“. Потърсен за коментар, Саламе отказва да коментира.

Други покупки включват три сгради в One Cable Beach, крайбрежна резиденция в Ню Провидънс. Документите показват, че те струват между 950 000 и 2 милиона долара и са закупени от Нишад Сингх - бивш ръководител във FTX, Гари Уанг, съосновател на FTX, и Банкман-Фрайд. Те отново са служили за живеене.

В портфолиото има и два имота, притежание на FTX Property, предназначени за търговска употреба. Единият от тях е комплекс от къщи на стойност 8,55 млн. долара, който е служил като централа на FTX. Другият е парцел от 4,95 акра на брега. Там е трябвало да бъде създаден още един офис на крипто борсата.

В момента централата на компанията е празна. Липсва и табелата “FTX”. Имотът на брега също е пуст.

Охранител съобщи, че служителите не са се върнали в централата, след като са напуснали по-рано този месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай