Печалба и отпадък - как да се случи това?

Форумът „Да печелим от отпадъци – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 2.0" ще акцентира върху кръговата икономика и потенциала на отпадъците като ценен ресурс

Печалба и отпадък - как да се случи това? | StandartNews.com
  • Форумът „Да печелим от отпадъци – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 2.0" ще акцентира върху кръговата икономика и потенциала на отпадъците като ценен ресурс

Изключително успешното събитие „Да печелим от отпадъци“ ще има своето продължение на 28 ноември 2019 г. в зала "Сити" на бизнес център "Capital fort", гр. София, когато ще се проведе второто му издание - „Да печелим от отпадъци – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 2.0". Форумът ще даде среща на представителите на индустриите, които генерират отпадъци, с онези, за които това е ценен производствен ресурс. В рамките на конференцията ще се акцентира върху принципа на кръговата икономика, пречупена през четирите основни природни елемента и тяхната движеща енергия. Ще бъдат потърсени отговори на въпросите – какъв е потенциалът на отпадъците да създават печалба и какъв е начинът различните бизнес сектори – генератори и усвояващи отпадъци, да си взаимодействат. Участниците ще бъдат провокирани да анализират дали опазването на околната среда е само задължение или дава и бизнес възможност.

Събитието „Да печелим от отпадъци – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 2.0" е с изцяло практическа насоченост. То не само ще покаже успешни бизнес практики, но и ще съдейства на участниците да установят полезни контакти от взаимен интерес. Конференцията е насочена към представителите на бизнеса и различните промишлени производства в страната, към общините, отделните еко мислещи хора и всички с интерес към темата. Заявка за участие се приема до 26 ноември на този адрес: https://dmi-events.com/events/da-pechelim-ot-otpadyci/ .

Събрани на едно място, представителите на всички заинтересовани страни ще търсят общи решения за добиване на дивидент от обработката на отпадъците или намаляването им у нас. Участие в събитието ще вземат водещи представители от Софарма Трейдинг АД, Форд Мото-Пфое, Българска стопанска камара, „Денкщат“ България и още много ключови панелисти от бизнеса, както и представители на научната и екологичната общност.

Сред някои от акцентите са представяне на нова интернет платформа, която дава възможност за директна връзка между компании, които генерират отпадък и такива, които оползотворяват този отпадък. Успешен стартъп ще разкаже, как при комбиниране на селскостопански отпадък с кореновата система на гъбите може да се получи продукт, подобен на стиропор. Друг от панелистите ще представи нова технология за производство на енергия от отпадъци, която е с високо ценово предимство.

През последните няколко години концепцията за кръгова икономика все по-често се представя като универсално решение на проблемите, свързани с неустойчивото потребление на суровини. Истината е, че това е процес, който винаги е съществувал, а наличието и мащабът му зависят от единичната стойност на конкретния ресурс и концентрацията му в отпадъчния поток. Замисляли ли сте се защо никой не изхвърля златни или сребърни предмети на боклука? Защото стойността им е висока и повторната употреба или рециклирането им се изплащат. От икономическа гледна точка при изхвърлянето на един продукт се губи цялата му остатъчна стойност. В това отношение, рециклирането помага част от тази стойност да се върне обратно в икономиката.

В този смисъл кръговата икономика има две базови цели: максимално оползотворяване и максимално дълъг полезен живот на всеки ресурс. Първата означава, например, от царевица да произвеждаме не просто храна или фураж, а също така сладък сироп, нишесте, декстроза, глутен, етанол – докато от първичната й преработка не остане практически никакъв отпадък. Ако все пак нещо остане, то целта е да отиде за друго производство, компостиране или енергийно оползотворяване – това наричаме индустриална симбиоза. В условия на свободен пазар, тя се случва напълно естествено, защото всеки търси начини за понижаване на себестойността – а това е сред основните теми на дискусия по време на събитието „Да печелим от отпадъци – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 2.0".

Концепцията за кръговата икономика е възможна и у нас – много са примерите за добри практики в това отношение. Конференцията ще послужи като място за среща на всички заинтересовани от прилагането на тези успешни модели в своя бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай