Парите за отбрана да стигнат и до бг бизнеса

Парите за отбрана да стигнат и до бг бизнеса | StandartNews.com

 

За първи път в бюджета ни са заложени средства за целеви проекти

Критикуват ни, че сме "консуматори" на сигурност

Темата на конференцията е в съзвучие с актуалната обстановка в Европа и въпроса за начина, по който ЕС следва да продължи единен напред - залагайки на общоприетите европейски ценности или на подобрената сигурност.

За съжаление еднозначен отговор няма, но отчитайки последните събития, е ясно, че без отделяне на достатъчно средства и усилия за подобряване както на граничната, така и на вътрешната сигурност, би било невъзможно Европа и отделните държави от ЕС да се справят с нарастващата заплаха, а оттам - да осигурят възможност за стабилност и респективно - за растеж.
Затова и в среда за сигурност, тестваща границите на европейската солидарност, може да се отчете като положителен знак, че бюджетът на ЕС за 2016 г. се опитва да даде адекватен отговор на предизвикателствата. Над 4 милиарда евро са предвидени за подпомагане на държавите членки и трети страни за справяне с бежанската криза, увеличени са средствата за борба с престъпността и защита от терористични нападения. Параметрите на фонд "Вътрешна сигурност", предназначен да подпомага изпълнението на приетата през април 2015 г. стратегия на ЕС за вътрешна сигурност, сътрудничеството в областта на правоприлагането и управлението на външните граници на ЕС, се увеличават с над 60% за поетите задължения и с близо 50% за плащанията в сравнение с 2015.

В полето на отбраната ролята на отделните страни членки на ЕС и НАТО е водеща. През последните години средствата за отбрана в бюджета на България оставаха на заден план за сметка на други приоритети, разчитайки, че като членове на Алианса сме защитени. Оказа се обаче, че сме критикувани като "консуматори" на сигурност, а модернизацията на въоръжените сили и отделянето на достатъчно средства за отбрана са все по-остро поставяни на дневен ред.
В тази връзка е изключително важно да се отбележи, че за първи път в държавния бюджет има ясно разписани средства за модернизация, които са отпуснати целево за конкретни проекти, без възможност да бъдат разводнени или употребени с популистки цели.

Остава да се надяваме, че ръководството на Министерството на отбраната ще успее да се справи с предизвикателството и ще структурира процесите, така че националните интереси да бъдат защитени във възможно най-висока степен и с максимално участие на българската икономика.

Записа Мила Кисьова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай