Отново - моловете настояват за отваряне

Според тях така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация

Отново - моловете настояват за отваряне | StandartNews.com

Сдружението за модерна търговия (СМТ) апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 01 май. Според тях така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании.

Ограниченията, които бяха наложени на 18 март и удължени на 30 март водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора - доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н.

Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула, заявяват те.

Положението е особено тежко за ритейлърите, които имат магазини в големите търговски центрове тип "мол" и "ритейл парк" и най-вече за тези с обекти единствено в тях. През последната година тези търговски центрове бяха затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа.

Според тях ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, тъй като евентуално освобождаване на служители би осигурило възможност за запазване на функционирането на бизнеса и на положителни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай