Очакваният добив на зърно е като миналогодишния

Очакваният добив на зърно е като миналогодишния | StandartNews.com

София. Очакваната зърнена реколта е около 4,7 млн. тона, съобщиха земеделският министър Димитър Греков и председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева. По думите на Кукушева приблизително същите добиви са били очаквани и през миналата година. Тя допълни, че качеството на зърното може да бъде коментирано едва след като реколтата е прибрана от полето.

„Ситуацията в зърнения сектор не е критична, пшеница и хляб ще има", коментира Греков.

Засегнатите площи от наводненията, градушките и вятъра са 357 хил. декара. Най-засегнатите райони са Враца, Видин и Монтана, със средно от около 40 хил. декара, информира още министърът. По-малко засегнати са площите в Добрич - около 30 хил. декара, и Варна - около 20 хил. декара.

До този момент пропадналите напълно площи са малко над 59 хил. декара. В тях не влизат само пшеница, рапица, слънчоглед и ечемик, но и зеленчуковите, овощните насаждения и лозята, уточни министърът. Той каза, че точният размер на щетите ще бъде ясен в края на август. МЗХ е предвидило 80 процента обезщетения за стопаните с напълно пропаднали площи.

„Съветът беше оптимистичен. Очакваме добра реколта. За съжаление, част от реколтата е изгубена, но очакваме добри добиви", заяви Греков.

„В някои райони на страната жътвата вече започна, но не трябва да смятате, че зърнопроизводителите прибират зърното мокро. В зърнопроизводството на България в момента няма никаква трагедия", каза от своя страна Кукушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай