ОБЗОР: Шефовете на "Земеделие" без кола и кабинети

ОБЗОР: Шефовете на "Земеделие" без кола и кабинети | StandartNews.com

На бюрата на Николов и Александрова има 2500 неподписани договора, обяви Греков

Въпросът кой кара влака в държавния фонд "Земеделие" остава висящ. Обявените от земеделския министър проф. Димитър Греков за уволнени директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова продължават да твърдят, че не са получавали заповеди за освобождаването си.

Двамата дойдоха в парламента, за да търсят подкрепа от групата на БСП, след като останаха без служебен автомобил, а телефоните им бяха спрени. В 8 сутринта Николов и Александрова пристигнали с кола пред бариерата на Разплащателната агенция. "Охраната не само не ги пусна, но им поиска и ключовете от служебния автомобил", разказаха служители на ДФЗ. Двамата не били допуснати изобщо до кабинетите си, секретарките им също не успели да стигнат до работните си места. По информация на приближени до Николов и Александрова заповедта те да не влизат във фонда е на друг заместник на ДФЗ - Николай Дачев.

По-късно министър Греков обяви, че кабинетите на двамата шефове на фонд "Земеделие" са запечатани. Според земеделския министър причината за настоятелното искане на оставките на Николов и Александрова са затлачени проекти по Програмата за развитие на селските райони. За над 700 проектни предложения не са сключени договори, от 937 дадени заявления има само 81 заявления със статут одобрение и само 3 подписани договора, обясни министърът пред бТВ. "На бюрата на тези господа, които не бих нарекъл колеги, са 2500 неподписани договора, а земеделците чакат, тъй като трябва да направят инвестиции през лятото", заяви още Греков. Той обеща в понеделник да бъде назначен професионалист за постоянен шеф на фонда.

Въпросът кой ръководи в момента ДФЗ стана още по-заплетен, след като зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който беше посочен в официално съобщение на аграрното ведомство за и.д. шеф на фонда, заяви, че назначението му не е съгласувано с него. И по всичко личи, че няма намерение да подписва заповед за заемане на поста. Според Гечев законът не му позволява да съвместява двата поста. Той настоя също новият шеф на фонда да бъде избран след консенсус между БСП и ДПС.

Червени депутати оспорват и легитимността на решението на Управителния съвет на ДФЗ, взето в четвъртък, с което се прави рокадата на върха в Разплащателната агенция. Причината е, че в сряда според официално съобщение на аграрното ведомство всички присъстващи членове на УС са хвърлили оставки, след като не убедили Мирослав Николов да се оттегли доброволно. Протоколът от заседанието, проведено ден по-късно, на което е взето решението за освобождаването му и назначението на Явор Гечев, също не е наличен. "Затова не знаем има ли сила това решение, или не", коментира Мирослав Николов. Той потвърди намерението си да обжалва решението за освобождаването си, когато получи някакъв официален документ за това.

Според Николов неяснотата за това кой е шеф на фонда може да попречи на подписването на забавените проекти.

В понеделник пак ще съм на работа

Мирослав Николов, Държавен фонд "Земеделие"

- Г-н Николов, шеф ли сте на фонд "Земеделие", или не?

- Не знам да има решение за освобождаването ми. Аз все още съм титуляр на поста, а зам.-министър Явор Гечев не може да бъде шеф. Това е един безпрецедентен юридически вакуум.

- Имахте среща с депутати от БСП в Народното събрание, поискахте да се видите и с премиера, какъв е резултатът от тези срещи?

- Получих пълната подкрепа на парламентарната група на "Коалиция за България". Все още чакам за отговор дали премиерът ще може да се срещне с мен, за да обсъдим ситуацията.

- Ще опитате ли да отидете на работа и в понеделник?

- Да, ще бъда там малко преди девет. Надявам се да успеем да продължим работата си, защото бенефициентите разчитат на това.

- Ако ви допуснат до работното ви място, смятате ли да уволните някого и кого?

- Не, не смятам да уволнявам никого, ако вляза във Фонда. Важното е да успеем да свършим необходимото, за да спасим над 300 млн. лв., които са под заплаха да бъдат загубени.

Отец Никанор: Бившите оставят пълна каша

Бившето вече ръководство на Държавен фонд "Земеделие" забърка пълна каша с проектите от последния прием по мярка 322 на ПРСР. Това твърди членът на работната група на Светия синод по европейските програми иеромонах Никанор от манастира "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Според неговите думи, сега не се знае дали изпълнените вече проекти ще бъдат платени и дали тези, за които строителният сезон ще започне на 10 октомври, ще може да бъдат довършени, така че да могат да направят заявка за плащане до 31 юли 2015 г.

Той опроверга твърденията на шефовете на ДФЗ, че манастирът, където служи Никанор, не е получил пари, защото няма кой да подпише анекса за финансирането. С факти и документи монахът разобличава твърденията на бившите шефове на фонда, като обяснява, че с месеци е бавен анекс за замяна на изпълнител по част "Строителен надзор" в проект на манастира и заради това работата на практика е спряла.

Оказва се обаче, че спънките с църковните проекти са масови. Отец Георги от Балша се е видял в чудо, че въпреки подписан договор и изрядни документи не получава финансиране и наесен най-вероятно ще му се наложи да унищожи цяло стадо. Без мотиви е отхвърлен проект за възстановяване на храм в брезнишкото село Гърло, който е трябвало да бъде финансиран през Местната инициативна група Брезник-Трън пилотно. От фонда обаче проектът не е одобрен, без да се обясни защо. Йеромонах Никанор припомня думите на св. Евангелист Лука, че "верният в малкото ще бъде верен и в многото" (Лк.16:10), и приканва всеки сам да прецени дали говорят истината двамата освободени шефове на Фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай