Вторник,

Обмислят отпадане на смяната на талоните за екоколи

От: Редактори, снимка БТА -
172
Обмислят отпадане на смяната на талоните за екоколи
A
A
A

Ако има вариант да бъде спестено на хората да сменят талоните на колите, в които не е отбелязан екостандарта, то това ще бъде направено, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред репортери, след като откри 20-а годишна конференция по електронно управление.

По-високата екокатегория на автомобила може да намали годишния данък за неговия собственик.

Преди година и половина положихме много усилия да облекчим работа на КАТ, но за съжаление с променлив успех. Все още  има управления на КАТ, където има опашки и струпвания на хора, което е абсолютно недопустимо, каза Дончев.

Системата за електронно връчване може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. Там всеки може да  ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще равносилно на получено писмо срещу разписка, посочи Дончев.

Вицепремиерът изрази надежда колкото се може по-бързо да приключат процедурите в МВР за внедряването на новите документи за самоличност, които ще са с електронна идентификация. Дори и да се случи максимално бързо - в рамките на една година, то издаването на новите документи няма да стане изведнъж. Затова всякакви други решения, които предлагат електронната  защита ще бъдат прилагани. Най-често това е  електронния подпис, но има и други - като лицево или ирисово разпознаване, които се прилагат в ЕС, каза вицепремиерът.

Персоналните идентификационни кодове, които НАП и НОИ издават, не са с достатъчна степен на сигурност и могат да се ползват само за справки, посочи Дончев.

Най-важното в електронното управление е електронната идентификация, която трябва да върви с новите документи за самоличност. Мисията ни е до въвеждане на новите документи да мобилизираме всички алтернативни форми на електронна идентификация, заяви Томислав Дончев в своето обръщение към участниците във форума.

"Ако използваме скалата на Целзий сега, сме около 60-65 градуса, но още не сме достигнали точката ни кипене - след една или две години ще сме много по-близо до 100-те градуса" каза Дончев.

В последните години разбрахме, че е нелепо въвеждането на електронно управление да се прави чрез сепаративни решения и всяко ведомство да си въвежда собствени програмни решения. Това е пълен абсурд и е против фундаменталната логика на електронното управление, посочи вицепремиерът. В тази сфера нищо не може да се случи ако не е адекватно законово фундирано - затова всичко, което правим е със законов регламент, посочи още той. Без политическа воля и без перманентен граждански натиск, електронното управление няма да се получи, посочи още Дончев.

Процесът на въвеждане на нови технологии предполага съпротива - има хора, които са против да изчезнат хартиените документи, защото се налага да правят нещата по различен начин и да учат нови неща, каза вицепремиерът. Но най-важното е, че нещата, които правиш и най-вече тези, които не правиш, са проследими години назад, подчерта Томислав Дончев.

Важно е да накараме основните регистри в държавата, а те са 50-60, да си общуват на електронно ниво, посочи вицепремиерът. Тези основни регистри са малка част от всички в администрацията - те са над 17 хиляди и е друг въпрос дали трябва да са толкова много, допълни той.

Аз участвам тези форуми от десетина години и ми се е случвало да поставям задачи на администрацията и после да се налага да ги изпълнявам, каза Томислав Дончев.

"Въвеждането на електронното управление не е като строеж на къща - намираме терен, имаме проект и почваме строителството. За съжаление той е като реставрация на къща и най-сложното е, че реставрацията трябва да тече без да вадим хората отвътре" каза Томислав Дончев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички