ОББ със събитие за тенденциите на ипотечния пазар

През ноември ОББ събра на специално събитие над 350 гости, сред които собственици и мениджъри на компании за кредитно посредничество

ОББ със събитие за тенденциите на ипотечния пазар | StandartNews.com

През ноември ОББ събра на специално събитие над 350 гости, сред които собственици и мениджъри на компании за кредитно посредничество, агенции за недвижими имоти, строители, инвеститори и застрахователи. В рамките на срещата на тема „Тенденциите в имотния и ипотечния пазар” Борислав Гостев, ръководител отдел „Управление на търговски партньори“ в ОББ, сподели информация за изминалото деветмесечие на 2022 г.

Според данните на БНБ през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни кредити в размер на 4.9 млрд. лв., което съставлява ръст от 27%, спрямо същия период на миналата година, когато тази сума е била 3.8 млрд. лв. Данните на БНБ включват не само кредитите за покупка, но и тези за рефинансиране на кредити от други банки.

По данни от Агенция по вписванията 24 000 нови имотни сделки са изповядани в гр. София за изминалите девет месеца, което представлява 4% спад спрямо аналогичния период за миналата година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой формира над 34% от общия брой за България. Тази статистика се потвърждава и спрямо данните на ОББ, където 40% от отпуснатите ипотечни кредити са за имоти в столицата.

По данни на ОББ средният размер на жилищен кредит през тази година в София е 234 хил. лева, което представлява средно финансиране от 69% от цената на имотите. По отношение на видовете кредитиране – 74% са с цел покупка на имот, 4% за текущи нужди, 22% за рефинансиране. Жителите на гр. София предпочитат по-дългите срокове, като 64% от кредитите се отпускат за срок между 21-30 години. Най-често имоти с ипотечен кредит купуват клиентите между 30 и 39-годишна възраст, които са 54% от всички кредитополучатели на банката. За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати кредити на клиентите с най-високи месечни доходи (над 3 500 лв.) или общо 42% от жителите на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай