ОББ подписа с ФМФИБ за 128 млн. портфейлна гаранция

Бизнес клиентите на банката ще могат да се възползват от финансиране при преференциални ценови условия и облекчени изисквания за обезпеченост

ОББ подписа с ФМФИБ за 128 млн. портфейлна гаранция | StandartNews.com

Обединена българска банка (ОББ) и Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) подписаха споразумение за 128 млн. лв. портфейлна гаранция. Новият инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Чрез него банката ще отпуска преференциално финансиране на малки и средни предприятия и корпоративни клиенти, които изпитват затруднения във връзка с кризата, причинена от пандемията от COVID-19.

Програмата предоставя до 80% безплатна гаранция, а клиентите ще получават по-благоприятни условия спрямо стандартните. Чрез новия гаранционен продукт ОББ и ФМФИБ ще подпомогнат малки и средни предприятия в условията на настоящата тежка ситуация, като улеснят достъпа на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и за преодоляване на  финансови  затруднения, свързани с пандемията.

Още в първите месеци на следващата година ще стартира предлагането на кредити по Програмата на ФМФИБ. Новият инструмент ще позволи на ОББ да предлага финансиране при преференциални ценови условия и облекчени изисквания за обезпеченост.

Компаниите могат да се възползват от продукта в две направления: инвестиционни кредити с до 24 месеца гратисен период за погасяване на задължението и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период по главница. Максимален размер на гаранцията по кредита е 2,93 млн. лв. при продължителност на гаранцията от 5 години и 1,46 млн. лв. при продължителност на гаранцията от 10 години. ОББ ще предоставя на клиентите възможността за ползване на лихвена субсидия за първата година, при спазване на условията за допустимост и на правилата за получаване на държавни помощи des minimies.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай