ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд

Основни предимства на гаранционната схема са преференциалните цени и отстъпките в обезпеченията

ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд | StandartNews.com
  • ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд за подкрепа на българското предприемачество чрез гарантиране на кредити за малки и средни предприятия за над 400 млн.лв.

На 5 август 2022 г. Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българската банка за развитие, подписаха десетото си споразумение за издаване на  гаранции по кредити, отпуснати за финансиране на микро-, малки и средни предприятия (МСП). Съвместната програма е насочена към подкрепа на предприемачеството и ще предложи гаранции на обща стойност от 192 млн. лв. Споразумението предоставя възможност на ОББ да изгради най-големия портфейл по програмата, като клиентите на банката ще могат да се възползват от кредити за над 400 млн.лв.

Основни предимства на гаранционната схема са преференциалните цени и отстъпките в обезпеченията спрямо стандартните за банката, както и възможността да се гарантират кредити за финансиране на европейски проекти.

Споразумението беше подписано от Десислава Симеонова, изпълнителен директор „Малки и средни предприятия“ в ОББ, Татяна Иванова, изпълнителен директор „Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно“ на ОББ, Тодор Тодоров, изпълнителен директор на НГФ и Деян Калъпчиев, член на Съвета на директорите на НГФ.

„ОББ имадългогодишенопит в партньорството с Националниягаранционенфонд, катодомоментауспешно е подкрепила2800 МСП клиента, с над 3300 кредита. Чрез новата гаранционна програма получаваме възможност да продължим тази линия на поведение, да докажем, че ОББ е лоялен и надежден партньор. Възнамеряваме  отново да фокусираме усилията си въвф инансиране на клиенти, които имат ясна стратегия за бъдещото си развитие, адаптират бизнес и те си съобразно динамично променящата се икономическа обстановка. Програмата ще подпомогне и финансирането на редица проекти по нови грантови програми, които стартират тази и следващата година. Инвестициите във ВЕИ също са сред приоритетните области, както на програмата, така и на банката“, коментира Десислава Симеонова, изпълнителен директор „Малки и средни предприятия“ в ОББ.

„Новата ни гаранционна програма е поредна стъпка в подкрепа на мисията на дружеството да стимулира устойчивото развитие на МСП посредством предоставянето на равен достъп до финансов ресурс. Удовлетворени сме от изключителния интерес към програмата иценим високо доверието на дългогодишните ни партньори. Съвместната ни работа затвърждава водещата ни роля като гарант на малкия и среден бизнес в страната.“, допълни Тодор Тодоров, изпълнителен директор на НГФ.

ОББ е с най-голям реализиран портфейл от всички търговски банки на пазара и има сключени още 5 споразумения с Фонда за финансиране на МСП, както и 4 договора за работа по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Настоящата гаранционната схема е предназначена за съществуващи и стартиращи микро-, малки и средни предприятия, като гаранцията покрива до 50% от размера на отпуснатите кредити. До момента банката е отпуснала гарантирани кредити с общ размер от над 930млн. лв.

Допустими по схемата са инвестиционни, оборотни кредити и банкови гаранции в левове и евро. ОББ предлага преференциални условия и облекчени изисквания за обезпечение, както и допълнителна възможност за комбиниране с други гаранционни схеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай