Вторник,

Ново 20! Ще поскъпнат ли още такситата в София?

От: Иван Ангелов, сн. архив -
898
Ново 20! Ще поскъпнат ли още такситата в София?
A
A
A

Представители на таксиметрови фирми в София внесоха в Столичния общински съвет (СОС) искане за увеличение с 15% на минималната и максималната тарифа за километър пробег.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети имат задължението минимум един път в годината да актуализират максималните и минималните цени, съобразно икономическата обстановка, каза за БТА председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков. Той посочи, че в София такава актуализация не е правена от девет години, което наложи рязкото увеличение от миналата година.

На заседание на Транспортната комисия в СОС тази седмица от сектора са изразили искания за 20% ръст.

Тази година вече имаше поскъпване на таксиметровите услуги. От 1 януари минималната дневна тарифа е 1,05 лева на километър, а дневната максимална тарифа - 1,78 лева. Минималната нощна тарифа стана 1,21 лева на километър, а цената на нощния таксиметров превоз на километър - 2,19 лева.

Друго искане е свързано с данъка за превоз на пътници от таксиметрови шофьори, който се определя от общините и е в размер от 300 до 1000 лева. За столицата той е малко над 800 лева. Идея на браншовите организации е да сработи мярката, според която таксиметровите шофьори плащат минимален размер от 300 лева., а държавата компенсира общините до приетия от тях размер на данъка.

Важна тема е и създаването на методика за изчисление на минималните и максималните цени за таксиметров превоз.

Радваме се, че поне в Столична община разговорите между общината и бранша станаха редовна практика, подчерта Красимир Цветков. По думите му СОС има необходимото разбиране относно проблемите в бранша. Ние от Национален таксиметров синдикат този понеделник ще внесем свое искане, заради продължаващите икономическа и инфлационна криза и тежкото състояние на транспортния сектор, но без това да е обвързано с бюджета, допълни Цветков. Той поясни, че идеята е общината да определи минимален размер съгласно закона, без значение приемането или неприемането на следващ бюджет на държавата.

При всяко вдигане на цените клиентът възприема това нещо „на нож“, каза Цветков. Според него повечето хора разбират, че таксиметровият бизнес има своята себестойност и работещите не могат да си позволят да работят на загуба. Търсим разумната граница, така че хем да бъде защитен браншът, хем да бъде защитен интересът на клиента, допълни Цветков. При продължаващо ценово увеличение и падане на рентабилността на този вид дейност, наистина очакваме да падне и броят на такситата, отбеляза той.

Подобряването на качеството на услугата значително предхожда повишаването на цените, смята Цветков. Той уточни, че през годините качеството се е повишавало в полза на нови автомобили, улесняване достъпа до услугата – приложения, инфраструктура. За нас цените в момента догонват качеството, а не обратното, добави Цветков. Той отбеляза, че в бранша има натрупани и нерешавани в годините проблеми, но те са от административно-нормативен характер.

Не бива да забравяме, че в момента има сериозен спад на цените на енергоносителите на световните борси, каза за БТА заместник-председателят на Транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. По думите му в следващите две седмици предстои да се разгледат експертно становищата на заместник-кметове, на заинтересованите страни с оглед обективността на исканията на бранша, а след това да се изготви доклад. Всичко това трябва да се случи до 31 октомври, когато по закон е крайният срок, допълни Зарков. Дотогава трябва и СОС да се произнесе за размера на цената и данъка.

От друга страна, стои и качеството на транспортната услуга – нещо, от което със сигурност има какво да желаем като потребители, отбеляза общинският съветник. Зарков изрази подкрепа за подпомагане на бранша чрез компенсации на данъка за превоз на пътници.

БТА попита софиянци доколко оправдани са исканията за увеличение на цените на таксиметровите услуги. Оправдано е, ако има покачване на цените на горивата, тъй като специално в този бизнес горивото е основен консуматив, смята Михаела Адамова. С тези цени на горивата основният консуматив излиза по-скъпо и съответно цената на услугата се покачва, каза Константин Костов. Разбира се, на никой не му е приятно от това, но тези хора са в правото си, отбелязва той.

И те трябва да изкарват пари, и те са "за хляба", горивото е скъпо, каза Стиляна Гълъбова. Тя е категорична, че ако има ново повишение на цените, ще ходи пеша. Според Симеон Иванов покачването на цените е неоправдано, защото наскоро вече са били увеличени. Преди това щях да оправдая и подкрепя решението за увеличение, въпреки многобройните вдигания на цените и съответно на предоставяните услуги, но колко пъти още, пита той. Несъгласна с увеличението е и Кристина Йончева. Аз съм против или поне за минимално увеличение, тъй като хората нямат пари и положението е тежко, подчерта тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com