Събота,

Нови помощи за бизнеса представят днес

От: Стандарт -
Нови помощи за бизнеса представят днес
A
A
A

Нови мерки за подпомагане на бизнеса се очаква да бъдат представени днес. Те ще осигурят много повече ликвидност за малките и средни предприятия, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков пред Нова тв.  Разчетените помощи в бюджета са до края на май. Одобрението по новите мерки ще става много бързо, самите банки ще разпределят ликвидността. 

Петков коментира и защо заявлението за смяна на шефове в ББР е подадено в БНБ още преди да стане министър - на 11 май. То всъщност било само запитване, обясни той.

Смисълът на съществуването на ББР е да подпомага малкия бизнес, а не да раздава кредити по 100 млн. на хора, които си имат бизнес, обясни Петков. Той още не е виждал кредитните досиета и не може да каже дали има нарушения.

Петков каза, че единственият кръг, към който се причислява, са хората от служебното правителство. Той поканил на разговор двамата надзорници от ББР преди да ги уволни, но те не дошли, според него - от страх.

ББР има голяма ликвидност, и международните проверки го доказаха. Въпросът е къде са отишли нашите пари, каза Петков.

Той ще се срещне с представители на осемте фирми, които са взели най-големи кредити, за да разговаря с тях как върви бизнесът им - дали са увеличили работните места, износа. Интересува ме дали нашите пари на данъкоплатци са помогнали за икономиката, каза още министърът.

"Моят личен страх е, че ние може да нямаме достатъчно средства за подкрепим МСП, защото няма достатъчно пари в бюджета", каза министърът на икономиката.

Моята мечта е до края на мандата ББР да има истински надзор и нейните пари да стигат до МСП, добави още Петков

 

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички