Нов спор за минималната заплата, защо бизнесът се страхува от нея

На минимална работна заплата работят хора по четири основни причини

Нов спор за минималната заплата, защо бизнесът се страхува от нея | StandartNews.com

Може ли минималната работна заплата да защити правото ни на справедливо заплащане, социално и здравно осигуряване и други предимства, свързани с трудовата заетост. Всичко това, оказва се през последните години, зависи от размера на минималната работна заплата. затова и всички сега се питат ще нарасне ли скоро тя и с какъв процент?

„На минимална работна заплата работят хора по четири основни причини – една част от тях укриват доходи, друга причина е феодализъм на работното място, където невидимата ръка на пазарната икономика е заменена от видимата ръка на робството. За съжаление, има и много хора, които са трудолюбиви, влагат много усилия в това, което правят, но никой не иска да го купи за много пари". Това разкри пред Нова телевизия Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация.

От следващата година влизат в сила новите промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата ще се изчислява по формула, базирана на средната работна заплата за страната. Така тя ще достигне около 930 лева, което е скок с 20%.

„Политиците за пореден път сътвориха нещо, което не е дългосрочно изчислено и съобразено с икономическата реалност на страната, дори не е съобразено с европейските препоръки, които уж имплементираха", посочи икономистът Михаил Кръстев.

„Има една резолюция, която е препоръчителна, не е задължителна. В нея се казва, че минималното заплащане във всяка една страна, членка на ЕС, трябва да бъде съобразено с 50% от средната работна заплата, но с 60% от медианната работна заплата в страната и съответно с производителността на труда", заяви Кръстев.

По думите му медианната работна заплата е много по-точен изчислител за това какво е заплащането в една държава или в един град, тъй като тя взима предвид хората с най-ниско и най-високо заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай