Нидерландия се тресе, отрязаха много важен енергиен източник

Експлоатацията на полето причинява земетресения

Нидерландия се тресе, отрязаха много важен енергиен източник | StandartNews.com

В Нидерландия спират от днес добива на газ от находището в Грьонинген, което е най-голямото в Европа, предаде АФП.

Експлоатацията на полето, разположено в северната част на страната, причинява земетресения, които от десетилетия тревожат местните жители.

Властите все пак ще продължат работата на последните 11 кладенеца още година в случай на тежка зима на фона на геополитическото напрежение в света.

Находището в Грьонинген се разработва от 60 години (от 1963 г.), но от близо две десетилетия се наблюдават земетресения с нисък магнитуд, близо до повърхността заради извличането на природения газ и образувалите се впоследствие "вакуумни джобове".

Според енергийната компания "Шел" от находището са извлечени около 2300 млрд. куб метра газ, а между 1963 г. и 2020 г. то е донесло приходи от близо 429 млрд. евро (с отчитане на инфлацията), като 85% от тези печалби са постъпили в държавната хазна.

Според експерти обаче въпреки спирането на експлоатацията земетресенията, нанесли щети в околността, могат да продължат с години. Множество домове в района на Грьонинген са възстановявани или престроявани, за да се засили устойчивостта им на земетресения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай