Нестандартна идея от Николай Василев, засяга всички родители

Ако продължаваме както сега, нацията ще изчезне, продупреждава икономистът

Нестандартна идея от Николай Василев, засяга всички родители | StandartNews.com

Демографската пирамида в България никой не я показва. За страната ни и за Източна Европа тези пирамиди не се показват. За България пирамидата означава – голям брой деца, родени през късния соц – сега са на възраст 40-50 години. След това все по-малко деца се раждат (около 2 пъти по-малко) и сега все повече млади хора, които биха имали деца, напускат. Ако продължаваме така, нацията ще изчезне. Общополитическата класа не се занимава с този проблем.” констатациите направи икономистът Николай Василев в предаването „Твоят ден” по НоваНюз.

„Предлагам обществото да дава средно по 20 000 лв. на родителите на всяко новородено дете. Може да се направи политика, която да обвързва сумата с осигурителния доход. Десетки милиарди се прахосват за глупости, а това, което предлагам, ще бъде може би 1 млрд.”, каза Василев.

„Ако не се вземат мерки, може би няма да има кой да празнува 1400 г. от създаването на България. Раждаемостта е не само финансов въпрос, а обществен, личен”, каза Николай Василев.

„България ежегодно увеличава публичния си дълг. Бяхме сложили часовник, който да показва дълга на страната, на балкона на нашия офис, той бе махнат. Ако бе останал, сега щеше да показва 40 млрд. лв. дълг”, обясни бившият министър.

Относно липсата на бюджет за 2023 г. той каза: „Едно от добрите неща т.г. е, че няма нов бюджет. Седем партии в парламента пред поредни предсрочни избори… щяха да наддават. Същото би се случило, ако сега служебният кабинет вкара бюджет”.

Според него влизането в Еврозоната не е приоритет на повечето правителства след 2005 г. „Липсва политическа воля за влизане там”, категоричен е Николай Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай