"Нексанс" строи завод в Плевен

"Нексанс" строи завод в Плевен | StandartNews.com

Плевен. До края на ноември 2014 годината в Плевен ще бъде построен завод за кабели за автомобили на световния лидер „Нексанс Аутоелектрик". Заедно с българския си партньор „Бългериън Пропърти Девелопмънтс" компанията изгражда производствена, складова и административна инфраструктура на площ от 5 300 кв. м. върху закупен от общината терен.

Предвижда се фабриката да заработи до края на годината. Тя ще осигури поетапно 600 работни места. След завършване на строежа германският инвеститор влиза в експлоатаци по силата на 10-годишен договор за наем с възможност за продължаването му. Това стана ясно на церемонията с първата копка за строежа, в която участва министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Бъдещата фабрика за автомобилни кабелни системи ще изпълнява поръчки за марки като „Мерцедес", „БМВ", „Опел" и „Ауди", каза мениджърът Инго Херцог, представляващ инвеститора. Той посочи, че тя е част от индустриален и логистичен парк, който ще бъде изграден в бъдеще. Херцог добави, че Плевен е избран заради индустриалното му минало. Наред със строителството ще се обучават българските работници. Инвестицията заедно с цената на терена възлиза на близо 15 мрн евро. Според кметът на Плевен проф. Димитър Стойков тя е най-мащабната за годините на прехода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай