Мощен сигнал! Кога влизаме в Еврозоната

Оценката е на много високо ниво

Мощен сигнал! Кога влизаме в Еврозоната | StandartNews.com

Изпратен бе сериозен сигнал към страната ни, свързан с влизането в Еврозоната.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред кредитния рейтинг на страната ни до положителна от стабилна и потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB/A-2. Положителната перспектива отразява мнението на рейтинговата агенция, че има вероятност, поне 1:3, България да се присъедини към еврозоната през следващите 24 месеца.

От S&P Global Ratings биха повишили кредитния рейтинг на страната през следващите две години потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. S&P отбелязват, че биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна т.е. надолу, ако очакванията за присъединяване на България към еврозоната станат по-малко вероятни.

При този сценарий основна трудност от кредитната агенция считат, че ще е инфлацията - много голяма разлика в движението на цените в България спрямо държавите от еврозоната, или ако отново се стигне до дълъг период на политическа нестабилност, както беше преди формирането на "сглобката". Не се изключват и "политически съображения" от Еврогрупата.

Управляващата коалиция, сформирана през юни, представлява първото стабилно правителство на България през последните две години. Една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната, което се планира да се постигне от 1 януари 2025 г. България обаче може да не изпълни всички критерии за конвергенция, особено този за ценовата стабилност (т.е. инфлация) - нещо, за което и ЕК предупреди:

Добра новина: 11 държави от ЕС с дисбаланси в икономиката, България не е сред тях. Дори ако България не се присъедини към еврозоната през 2025 г., от рейтинговата агенция очакват, че присъединяването вероятно ще бъде отложено за кратко - за 1 януари 2026 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Справедлив
преди 5 месеца

Колкото повече се натискаме към евро-атлантическия боклук, толкова по-близо сме до залеза на България.

Откажи
Всвсс
преди 5 месеца

Точно така, не на еврото !!! Дано хората осъзнаят колко пагубно било това, съвсем ще ни затрият !

Откажи
Бай Иван
преди 5 месеца

Да се надяваме Еврогейския съюз дотогава да се е разпаднал

Откажи
Цвете
преди 5 месеца

Всичката ни наред , само за Еврозоната питаме !

Откажи
По справедлив
преди 5 месеца

Ти сигурно си държиш спестяванията в рубли или турски лири ?????????

Откажи
Коки
преди 5 месеца

В злато си ги държи. Защо трябва да си ги държи в боклучливи евра, левове, рубли, лири и т.н.? Може би всеки който не иска евро хартийките според теб е рубладжия хаххххахаха. Аз пък не знам с какво ви промиха толкова мозъците колаборантите от ПП/ГЕРБ/ДПС, че да им вярвате на всяка лъжа? Не че другите ни партийки са различни, но тези имат общ интерес в момента и ни закопават сериозно. Дългове, ограничаване на права, вдигане на данъци. Честито!

Откажи
Аънононшшн
преди 5 месеца

Не ни трябва това евро изобщо , къде отиде референдума Нека народа решава ......депутатите бързат да ни вкарат в еврото за да могат да си крадат субсидии

Откажи
Sev
преди 5 месеца

Вдигнете си и питайте Слави и партията му кадее референдума нали той излъга хората да гласуват за него че щели да оправи нещо си там сега няма рефер няма нищо само милиончетата ги интересуват един глас да имат и милион лева са в джобовете им

Откажи
Радостин
преди 5 месеца

Ако променят валутата на левовете с евро, тогава ще умрем от глад, ако това се случи.

Откажи