Мегасделка: Кой ще прави бонбоните "Тримонциум" и "Амфора"

Нов собственик е придобил бизнеса със захарни изделия под марката КРИСТАЛ

Мегасделка: Кой ще прави бонбоните "Тримонциум" и "Амфора" | StandartNews.com

Емблематичните и любими на поколения българи шоколадови бонбони „Тримонциум“, „Амфора“ и други сладости, които се произвеждаха във фалиралата Захарна фабрика – Пловдив, за късмет няма да отидат в историята. Техните търговски марки и промишлени дизайни, както и на останалите захарни и шоколадови изделия от портфолиото, ще продължават да живеят, но в Балчик, съобщи „Марица“, като се позова на свой източник.

Варненската фирма „ЗИВ“ ЕООД, с едноличен собственик Веселин Димитров, е придобил бизнеса със захарни изделия под марката КРИСТАЛ. Освен „Тримонциум“ и „Амфора“, в бранда участват също „Сюрприз“, „Чаени“, „Обикновени бисквити Захарен комбинат“, „Цветен локум Кристал“, „Марица“, „БонБон“, „Топката Кристал“, „Крайморие“, „Гергана“ и други.

От варненското дружество уточниха, че в обхвата на сделката влиза и покупка на машини и съоръжения за производството на захарни и шоколадови изделия с посочените марки, технологична документация, ноу-хау и комуникации свързани с тези продукти. Демонтажът и транспортирането на машините към морския град вече е в ход.

 „Това придобиване има ключово значение в развитието на нашият бизнес и е една от най-големите, и значимите сделки на българския корпоративен пазар в последните години. Придобиването на този бизнес допълва перфектно бизнес модела на ЗИВ, като ни дава възможност да увеличим значително пазарните си позиции в категория Сладки бисквити и Сухи пасти, а в същото време предоставя възможност на компанията да навлезе в нови пазарни категории като Шоколадови бонбони,  Захарни бонбони и Локум“, заяви Веселин Димитров. Директорът Маркетинг и продажби в компанията Красимир Добрев коментира, че се отнасят с огромно уважение към историята на всички марки в портфолиото на КРИСТАЛ. Той е убеден, че ще продължат да работят и да развиват КРИСТАЛ като самостоятелна марка в тяхното портфолио, запазвайки духа и традициите на вече 110 годишната компания.

Сделката по придобиване на бизнеса е финализирана през месец май между "ЗИВ" ЕООД и фирма „Скегуей Корпорейшън“ ЕООД, с едноличен собственик Ралица Тошкова. Тя е съдружник в „Захарна фабрика Пловдив“ ООД заедно със сина на Ветко Арабаджиев - Владимир. Арабаджиеви бяха последните собственици на соцгиганта. Раздържавяването стартира през 1996 г. и оттогава досега премина през няколко ръце.

На мястото на бившата захарна фабрика  предстои да се реализира футуристичният мегапроект “CRYSTAL TOWERS”, с инвеститор "ПИМК Билд".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай