Мъчителна прогноза за цената на въздушното билетче

Има различни причини за хаоса с отменените полети

Мъчителна прогноза за цената на въздушното билетче | StandartNews.com

Скоро няма да има нормализиране на полетите, а цените на билетите във въздушния транспорт ще се повишават, прогнозира в интервю за БНТ пилотът Марио Бакалов.

"Вероятно чак към зимата ще има нормализация на ситуацията, защото чак тогава ще има достатъчно назначен персонал. Не се знае и какво ще стане през есента, през зимата - ще има ли нови вълни, ще има ли нови варианти. За момента, това лято ситуацията ще остане такава, каквато е и чак догодина през следващото лято може да очакваме някакъв вид нормализация", каза Бакалов.

По думите му има няколко причини за хаоса с отменените полети. Една от основните е липсата на персонал - последните години много хора са се преориентирали в други индустрии. Някои доброволно са напуснали, други са били съкратени и много от тях не са се завърнали в авиацията.

"Дори персоналът да се върне, е нужно обучение. За повечето работещи на летищата са нужни т.нар. "проверки за сигурност". Това не става за днес за утре, а трае няколко месеца. Дори да имате хората не могат да започнат веднага работа. В комбинация с новите вълни на Омикрон, около 20% от хората не могат да дойдат на работа", каза Бакалов.

Прогнозите са му за по-скъпи билети заради скока на цените на енергията.

"Една трета от билета, който плащате за полет, е свързан директно или индиректно с енергийните цени. Те постоянно се покачват, а това означава, че и билетите ще стават все по-скъпи. Освен това много хора искат да летят, а няма достатъчно капацитет, това означава, че отново цените се покачват. Освен това работещите в авиацията и по летищата искат увеличение на заплатите след две години ниски приходи, намалено работно време и застрашаване от съкращения", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай