Лоша новина от кризисния щаб: Договори за втечнен газ няма

"Булгаргаз" е в изключително тежко състояние, обяви вицепремиерът Христо Алексиев

Лоша новина от кризисния щаб: Договори за втечнен газ няма | StandartNews.com

Кризисният щаб в енергетиката, създаден със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, е провел днес първото си заседание. Това обяви пред медиите служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ръководи работата му.

"Бяха набелязани конкретни работещи стъпки и конкретни срокове. Към момента не сме приключили с пълното установяване на фактическото състояние по отношение на газа. Мисля, че до края на тази седмица и началото на следващата ще имаме по-ясна картинка", обясни Алексиев.

Той посочи, че договори за танкери с втечнен природен газ няма, а само оферта и то само за три през тази година.

"Откъдето и да има доставки,  "Булгаргаз" е в изключително тежко състояние - и от гледна точка на финанси, и от гледна точка на гарантиране на парични потоци", коментира министърът.

"В момента пазарът се промени. Всеки търси газ, всеки иска авансово плащане, а цените са много по-високи. Това означава, че на "Булгаргаз" му трябват съвсем различни по обем парични потоци. Ние работим в тази посока", каза още Христо Алексиев.

Само преди ден стана ясно, че държавата не е подсигурена за зимата с газ, а държавният доставчик "Булгаргаз" е на загуба с няколкостотин милиона лева.

По-рано през деня Христо Алексиев проведе среща с браншови организации на превозвачите, на която обсъдиха проблемите в сектора и набелязаха стъпки за тяхното решаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай