Кулинарна революция и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто ни

Храната от насекоми ще ни спаси от продоволствената криза, има и ековъздействие, казват специалистите

Кулинарна революция и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто ни | StandartNews.com

Храната от насекоми ще ни спаси от продоволствената криза, има и ековъздействие, казват специалистите

Спомняте ли си филма "Бразилия" на режисьора Тери Гилиъм, създаден през 80-те години? В него бе представено "перфектното" бъдеще, в което технологиите определят човешкия живот. Обществото - подложено на тотален контрол, Министерството на Информацията - всесилно. През 1986 г., когато филмът дойде в България, контролът над това, което правиш и говориш, не ни беше чужд. Впечатляващо бе, че хората от бъдещето са вманиачени на тема „пластична хирургия“. Което вече е факт. А другото - храната им: на вечеря на висшето общество бяха поднесени чинии с ястия, подобни на каша, които се различаваха единствено по цвят. Една от революциите в кулинарията започна в началото на новото хилядолетие, когато Ерве Тис сложи началото на молекулярната кухня и даде възможност на готвачите да смесват вкусове и аромати както си искат - например ягодата да има вкус на скарида. През последната седмица пък дойдоха две новини, които не само ще дадат нова посока на изхранването, но и ще отворят ниша за многомилиарден бизнес. Едната е, че Европейският съюз разреши домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари да бъдат използвани като храна във всички държави членки на общността. А другата е, че месо, създадено в лаборатория, още тази година може да се предлага в ресторанти в САЩ. Оказва се, че фантастиката става реалност много по-бързо, отколкото сме очаквали.  

Кифлички с брашно от домашни щурци, сос за спагети, овкусен с ларви на брашнени червеи, салата, шоколад, колбаси и снаксове с насекоми, които ще се предлагат замразени, изсушени или на прах. Вече ще трябва да приемем мисълта, че хвъркати и пълзящи ще влязат в менюто ни. 

Какво точно е позволено?

От 24 януари единствено виетнамската компания Cricket One може да предлага на пазара в ЕС частично обезмаслен прах от домашен щурец (Acheta domesticus). А от четвъртък е разрешена преработката на ларви на брашнения бръмбар (Alphitobius diaperinus). Подобни правила съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия брашнен червей (Tenebrio molitor), съобщава DW. Прахът от домашния щурец може да се слага във всички възможни храни - хляб и кифли,  тестени изделия и миксове за кексове, сосове и супи, в заместители на месото и мляко, в картофени продукти и шоколад, както и в други продукти. Ако има такава добавка, те не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански. Европейската комисия в момента разглежда още молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара. Предложенията са за пакети с цели насекоми, паста, макаронени  и сладкарски изделия, сосове за предястия, салати и сандвичи, тахани с ядки и щурци, снаксове.Досега в ЕС легално се продаваха храни с насекоми само в зоомагазините. Жълтият брашнен червей се използва за храна за рибки, влечуги, кучета и котки. Очаква се  домашните птици и свине да бъдат следващите в списъка за одобрение.Домашният щурец е одобрен за човешка консумация в Швейцария още от 2017 г. Щурците са предпочитани най-често печени, защото така запазват в най-голяма степен хранителните си свойства. Досега гамата от храни с насекоми е "наистина много, много малка пазарна ниша", обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург. В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, казва Валет.

Възможно ли е да ядете насекоми без да знаете?

Наличието на насекоми в продукта трябва да бъде обозначено като съдържание върху опаковката на продуктите. Валет призовава това да е пределно разбираемо за всички - например "бисквити с насекоми" или "паста с насекоми".Както и много други храни, в редки случаи прахът от насекоми може да предизвика алергични реакции, например при хора, чувствителни към раци, мекотели и акари, предупреждават специалистите. Информация за това трябва да бъде посочена в непосредствена близост до списъка със съставките.

Полезни ли са

Според Европейския орган за безопасност на храните, 100 грама изсушен брашнен червей има енергийна стойност от около 500 килокалории.Протеинът е 57-61,4%, мазнините са от 22,7 до 31,6%, фибрите - от 4,1 до 6,7 грама, а захарите - под 0,2%. Брашненият червей има високо съдържание на желязо, магнезий и цинк, витамин В12 и рибофлавин, както и значителни количества омега-3 и омега-6 мазнини.Около 2000 са ядливите видове насекоми в света. Те влизат в хранителния режим на почти 2 млрд. души, най-вече в Азия. 

До 2050 г. търсенето ще се удвои

Според различни прогнози, търговията с продукти, в които има ядливи инсекти, ще надхвърли 4,1 млрд. долара до 2025 г. ООН прогнозира, че до 2050 г. търсенето на животински протеини в света ще се удвои. На бизнеса с насекоми се гледа като на едно от решенията на продоволствената криза, предизвикана от нарастващото население на планетата и изчерпващите се природни ресурси. Насекомите може да бъдат препоръчвани и като по-устойчив източник на протеин, защото имат по-ниско негативно въздействие върху околната среда от животните, отглеждани за месо, както и заради високата им хранителна стойност. През последните години стартъпи за насекоми привличат финансиране от фондове за рисков капитал и получават интерес от гиганти в индустрията като “Нестле” и “Каргил”. Сред тях е и българският стартъп "Насекомо". Всъщност този бизнес в България е доста напреднал, дори има своя асоциация, която бе учредена в края на 2021 г. от „Азенофф Байотех“ ЕООД, Енто Проджект ЕООД, Суперморио ЕООД, VBF Pro Ltd., М-фотон ЕООД, „Био Стопанство Лопянко“ ЕООД, "Насекомо" АД. "Насекомо" произвежда продукти, използвайки за суровина черната муха - войник, още три фирми - “Азенофф Байотех”, „М-фотон“ и „VBF Pro“, отглеждат брашнен бръмбар и брашнен червей. „Енто Проджект“ прави брашно от щурци. „Суперморио“ отглежда супербрашнен червей, а "Био Стопанство Лопянко" произвежда органична копринена прежда и алтернативен протеин от копринена какавида.През 2020 г. в Българово, на 20 км от Бургас, отвори първата у нас ферма за щурци.Най-голямото стопанство за насекоми в света се изгражда във Франция и ще произвежда 100 000 тона продукти годишно. ​Инвестициите във ферми за насекоми до 2022 г. само в ЕС надхвърлят 1 млрд. евро, а до 2025 г. се очаква да бъдат 2 млрд. евро. Пазарното търсене на протеини от насекоми се очаква до 2030 г. да надхвърля 10 млн. тона, което се равнява на 20 млрд. евро. За сравнение, в момента глобалният капацитет на фермите достига едва 300 хил. тона годишно.

Фантастиката става реалност: Пържоли от лаборатория в ресторантите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай