Кой ще плати сметката за вдигането на пенсиите?

В момента сме в режим на ултрапопулизъм, казва Николай Василев

Кой ще плати сметката за вдигането на пенсиите? | StandartNews.com

"Финансовото положение на България беше добро до лятото на 2021 година и от тогава се пуснахме по пързалката. Това, което ни спаси, беше високото положение, от което тръгнахме“.

Това заяви бившият министър на икономиката и финансист Николай Василев пред БТВ по повод кризите и високата инфлация у нас.  

Василев е категоричен, че вината е на хората, които ни управляваха през последната година и половина. „Управляваха ни хора, които смятаха, че колкото по-големи дефицити има, толкова по-добре. Лихвите стават високи. На хората 200 милиона лева може да им звучат голяма сума, но това са разходите на държавата едва за няколко часа“, заяви още финансистът.  

Николай Василев припомни, че през 2021 година нямаше война, природни бедствия или други катаклизми. "Без кризи два пъти се прави бюджет и вината за сегашното състояние е изцяло на хората, които ни управляваха", категоричен е той.

Василев изрази задоволство, че ако в началото се е чувствал сам за предупрежденията, сега на същото мнение са служебният премиер Гълъб Донев, Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, която говори за дисциплина, както и Любомир Дацов, според когото миналата година е трябвало да имаме 4% излишък.  

Дацов пред Стандарт: Счупеното в бюджета за 6 месеца се поправя 3 г.

„В историята не мога да намеря пример кога държавата с много харчене и дългове е забогатяла. Има много примери за обратното и последствията са катастрофални.

По време на войната България не е била застрашена, напротив дори имаме повече приходи, това са само оправдания. Нямаше нужда през тези години да имаме бюджетни дефицити“, категоричен е Василев.  

„По отношение на пенсиите - всички искаме да има такива, те обаче се правят когато има икономически растеж, а сега високите пенсиите се плащат от дългове, които ще плащат нашите деца“, заяви още Василев и подчерта, че в момента пенсиите се покриват само с дългове.

Той е на мнение, че служебното правителство е постъпило правилно, като не е внесло бюджет, защото постоянно има нови избори и всички се надпреварват на кого да дадат милиардите. “През 2021 година 6-7 партии в парламента в колективно умопомрачение раздадоха колосални суми и генерираха дефицит“, припомни финансистът.

„За мен най-важния въпрос е колко харчи държавата и не е било дори и при най-левите правителства. В момента сме в режим на ултрапопулизъм.

От 2005 казвам, че България незабавно трябваше да влезе в еврозоната при влизането си в ЕС, щяхме да сме по-богата държава.

БСП преди 2005 година бяха против подписването за влизане на ЕС, но сега не съм забелязал да искат да излезем. С еврозоната ще е същото и ако влезем, ще забравят за този въпрос. България отдавна е готова да влезе“, допълни Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай