КНСБ подскочи: Това е недопустимо

Официална позиция

КНСБ подскочи: Това е недопустимо | StandartNews.com

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе с официална позиция във връзка с подписаното споразумение по исканията на протестиращите работници от въглищните региони и последвалите твърдения от представители на парламентарни партии. 

Споразумението беше сключено вчера между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика" след няколко поредни дни на протести на енергетици и миньори.

Според КНСБ конфедерацията е въвлечена в партийни битки преди местния вот в края на този месец. „Употребата за политически цели на организациите на независимите представители на работниците в България е недопустима. Още по-недопустимо е използването за политически интереси на справедливия гняв на хилядите миньори и енергетици“, посочват от КНСБ в разпространената от пресцентъра на синдиката позиция.   

Протестът, според синдиката, е резултат от дълго отлаганите решения по "зеления преход", за което отговорност и вина носят всички управлявали страната през последните десетина години. Той е израз на притесненията на всички работещи и живеещи в трите засегнати въглищни региони. 

„Исканията им, подкрепени от всички синдикални структури, обединени в шест конкретни точки, бяха обсъдени над осем часа в Народното събрание вчера и по тях бе изготвен проект на споразумение, формулиран от лидерите на протеста. Под седемте точки, по които бе постигнато съгласие вчера, и които отразяват 90% от първоначалните искания, се подписаха лидерите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и председателят на синдикалния регионален съюз на КТ„Подкрепа“ в Дупница“, отбелязват от КНСБ, предаде БТА.

От синдиката припомнят, че по предложение на лидерите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ е добавена допълнителна точка в споразумението – за проучване на възможностите за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Единственото искане на протестиращите, което не намери място в споразумението, бе за отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., посочват от КНСБ. Оттам подчертават, че първа точка от споразумението дава възможност за въвеждане на механизъм за капацитет, непосредствено след който да започне да действа процедура, която да осигури участието на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в услугите по регулиране на честотата и да осигури безаварийната работа на енергийната система, както досега.

Според КНСБ всички твърдения, че споразумението е манипулирано и не отразява исканията на протестиращите, не са верни. „Обективната истината е, че с целенасочените си действия политици успяха да манипулират и да разделят протеста. Това разделение не е между КНСБ и КТ „Подкрепа“, а между протестиращите от „Мини Марица Изток“ и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители вчера, 3 октомври, подписаха споразумението“, се казва в позицията на КНСБ.  

Днес в дебата за решението на Народното събрание във връзка със споразумението в сектор „Енергетика“ прозвучаха упреци, че трибуната на парламента се използва в предизборната кампания. Заради неприлични думи в хода на дебата председателят на парламента Росен Желязков наложи поредица от забележки. Освен Тошко Йорданов, забележка получиха и депутатите Искрен Митев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Костадин Костадинов, председател на парламентарната група на „Възраждане“, и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай