Китай и Швейцария подписаха договор за свободна търговия

Китай и Швейцария подписаха договор за свободна търговия  | StandartNews.com

Пекин. Китай и Швейцария подписаха споразумение за свободна търговия, предаде Ройтерс.

Това е първият опит за преодоляване на напрежението в търговските отношения между Пекин и Европейския съюз.

През април Китай подписа първото си свободно търговско споразумение с европейска икономика, член на ЕС, Исландия. Сделката в събота, обаче, е първата с икономика в континентална Европа.

Китайският министър на търговията Гао Хучен и швейцарският министър на икономиката Йохан Шнайдер-Аман подписаха двустранното споразумение по време на церемония в столицата на Китай.

Според информационна агенция Синхуа, Гао е описал споразумението за свободна търговия с Швейцария като "цялостно" и "взаимно изгодно", което трябва да допринесе за увеличаване на търговията между двете икономики.

Според Синхуа, двустранният обем на търговията между Китай и Швейцария е достигнал $ 26.310 милиарда през 2012 година. Данните за първите пет месеца на тази година показват нарастване до 22,89 милиарда щатски долара, съобщи агенцията.

Подписването дойде само ден, след като китайското правителство започна формално разследване дали Европа е продавала вино в Китай под себестойността му.

Представители на ЕС казаха, че Китай атакува винената промишлеността на ЕС в отговор на спор с Европейския съюз по въпроса за евтини китайски слънчеви панели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай