Хората отказват да купуват череши по 6 лв., овощари продават градините си

Преработвателите са понижили изкупните цени до 1,20-1,25 лв. за килограм

Хората отказват да купуват череши по 6 лв., овощари продават градините си | StandartNews.com

Подобно на животновъдите, които през зимата масово започнаха да разпродават стадата си в невъзможност да посрещнат поскъпването на фуражите и тока, напът са да ги последват и овощарите, които разпродават градините си. „Фейсбук групите са пълни със съобщения от колеги, които са в невъзможност да поемат огромните разходи,” съобщи в интервю за Синор.бг Димитричка Търпанова от управата на Добруджанския овощарски съюз.

Ако през миналата година големият бич за овощарите бяха пролетните измръзвания и слабата реколта, последица от кризата тази пролет е силно свитият пазар. „Пресните череши от градините се изкупуват максимум по 2,50 лева за килограм, докато на пазара се продават двойно по-скъпо”, посочи производителката. И допълни, че тези ниски цени напълно обезсмислят целогодишния труд и разходите, влагани за поддържането на градините.

„Пазарът за пресни плодове е затворен за повечето колеги, затова те се заричат да оставят необрани плодовете по дърветата”, обясни фермерката. И допълни, че колегите й напълно разбират отказа на потребителите да купуват череши за 5-6 лева. 

„Бюджетът на всяко семейство се разпределя така, че първо да се платят сметките за ток и вода, които вече заемат огромна част от семейните доходи. Затова и на хората име е трудно да купуват пресни череши или кайсии, които не са сред стоките от първа необходимост”, обяснява ситуацията Търпанова. Сравнявайки пазара с миналата година, оборотите на черешите са били значително по-високи от сега. Дори пазарът в Румъния тази пролет не би могъл да поеме част от българската продукция, тъй като търговците там предпочитат по-едрите сортове череши, които обаче се предлагат от малко български производители.

Когато пазарът на прясна продукция се затвори, единствената алтернатива остава преработката. Браншът е очаквал поне отчасти да бъде компенсиран от консервните предприятия и хладилните бази, които биха си позволили да изкупуват по-големи количества череши или кайсии. 

Преработвателите са се възползвали от свръхпредлагането тази пролет и са понижили изкупните цени до 1,20-1,25 лв. за килограм. „В същото време надниците за бране на плодовете се покачиха до един лев за килограм, така че може да си представите на каква загуба те ще работят”, посочи Търпанова.

Според управата на съюза държавата задължително би трябвало да подпомогне извънредно сектора, тъй като досега заложената ковид помощ ще бъде крайно недостатъчна. Браншът очаква около 104 лв. за декар, но с тях трудно ще се покрият огромните разходи, особено ако плодовете не се реализират на пазара поради стагнацията. 

Единствената добра новина е, че хладилниците тази година изкупуваха продукцията на производителите на ягоди на сравнително добра цена. Поради по-слабата реколта от кайсии вероятно и тяхното изкупуване ще се стане на цени, позволяващи на стопаните да покрият себестойността си, предвижда Димитричка Търпанова.

На този етап овощарите, както и животновъдите, очакват Министерството на земеделието да отпусне допълнителна помощ на уязвимите отрасли, тъй като европейските институции разрешиха 5% от бюджета на ПРСР да се отпусне за подобно подпомагане. За да не си задават въпроса защо въпреки обещанията на политиците, те не се чувстват като приоритетен отрасъл. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай