Хиновски за евтиния ток: Ще го изхаби една духалка за 30 часа

Използването на две тарифи за цената на тока няма да помогне на енергийно бедните домакинства, е мнението на експертите

Хиновски за евтиния ток: Ще го изхаби една духалка за 30 часа | StandartNews.com

“Използването на две тарифи за цената на тока няма да помогне на енергийно бедните домакинства”. Такова мнение изразиха енергийните експерти Иван Хиновски и Мартин Владимиров.

„Не е обществено справедливо да се предлагат такива мерки „на калпак”. Има хора, за които каквато и да е помощ няма да има стойност. В България от години има дефиниция за енергийна бедност, но просто не се прилага. Министерството на труда бяга от отговорност да разработи наредба за регистриране и подпомагане на енергийно бедни домакинства”, заяви Иван Хиновски пред Нова ТВ.

Според Мартин Владимиров в момента няма яснота какви точно ще бъдат тарифите. 

“В момента цената за електроенергията за бита е най-ниската в целия Европейски съюз. Означава ли предложението на правителството, че реално по-бедните домакинства ще плащат още по-ниска тарифа или всъщност по-богатите домакинства, тези с по-голяма консумация на електроенергия на месечна база, ще плащат по-висока цена от сегашната? Трябва ни дефиниция за енергийна бедност, дори, за да вземем парите от Плана за възстановяване. Важно е да се определи ясно колко са енергийно бедните хора в България. Сегашните данни показват, че около 1/3 от населението на страната се отоплява трудно”, заяви от своя страна Владимиров.

Хиновски направи интересно сравнение.

“Предложението към момента за ниска тарифа на тока до определени киловатчаса е много скромно. Това означава, че този евтин ток ще се изхаби, ако през зимата пускате една духалка по един час 30 дни в месеца”.

Според проучванията това ще обхване 45% от хората.

Готвят две тарифи за тока. С колко скача сметката

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай