Готвят 2 тарифи за тока. С колко скача сметката

Мярката вече е обсъждана официално на заседание на Кризисния щаб миналата седмица

Готвят 2 тарифи за тока. С колко скача сметката | StandartNews.com

Служебното правителство на Гълъб Донев е все по-близо до въвеждане на две тарифи на тока за бита. За това се говори от месеци, но мярката вече е обсъждана официално на заседание на Кризисния щаб миналата седмица, и то с конкретика, пише "Марица".

Евтино ще плащат хората, чиято месечна консумация на ток не надвишава 250-300 киловатчаса. Останалите, които минават над тази граница, обаче няма да отиват на свободния пазар, където е много скъпо, а по-скоро ще плащат до 250 лв. за мегаватчас, какъвто таван има за бизнеса. Това, заедно с ДДС и различните такси, прави около 50 ст. на киловатчас, като средната цена сега през деня за домакинствата е около 25 ст., пресмятат експерти. Или - увеличението ще е двойно. 

Важно уточнение е, че обсъжданият праг от 250-300 киловатчаса евтин ток ще важи за домакинства, които не се отопляват на ток, а с друг източник - парно, дърва, пелети или въглища.

Според експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие 250 киловатчаса ще покрият потреблението на ток за компютър, телевизор, хладилник и крушки. Ако се добави и бойлер с мощност 3 киловата, при работа от час и половина на ден, това прави 135 киловатчаса на месец.

Семействата, които се отопляват с ток, пък ползват около 11 000-12 000 киловатчаса на година, което прави около 1000 на месец. Така при по-заможните ще бъдат компенсирани с евтина тарифа само 25% от потреблението.

Според Кризисния щаб обаче ясно трябва да се разграничат хората, които едва свързват двата края с битовите си сметки, и тези, които копаят биткойни от домашния компютър и плащат за това на ниската цена като битови потребители, или други, които отопляват басейни и сауни отново на тънки цени.

На заседанието на Кризисния щаб е набелязан и друг пакет от мерки, които да подпомогнат домакинствата на газ и парно. Обмисля се цената на парното и газа за битовите потребители да се изравни, за да не са принудени хората да сменят вида на отоплението посред зима. Те ще плащат по 100 лева на мегаватчас, а разликата над това ще се покрива от  фонд “Сигурност на електроенергийната система".

Парите обаче директно ще отиват в “Булгаргаз”, а не в топлофикациите. Цената на газа за този месец за битовите абонати е около 260 лв., което означава, че там компенсацията ще е 160 лв.

"В никакъв случай няма да се допусне да има ощетени домакинства или такива, на които ще им се наложи да плащат повече от досегашните си разходи - категоричен бе вицепремиерът Христо Алексиев. - Дори да има най-малък риск от ценови удар за домакинствата, мерките няма да се приемат", посочи той.

Щабът и правителството работят по специален закон срещу високите енергийни цени. За момента обаче той дори не е пуснат за обществено обсъждане, като бизнес организациите са си дали срок до утре да предложат и свои мерки.

В черновата на проектозакона е записано, че не само държавната енергетика, но и частните производители и търговци ще правят целеви вноски от всяка сделка с ток във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Размерът на вноската е разликата между приходите по пазарната цена, намалена с пълната производствена себестойност. В нея се включва 10% норма на възвръщаемост на капитала.

Ще се облагат и производители, които имат договори за премии - това са централите, ползващи вятър, слънце и вода, и топлофикациите, както и тези с договори на преференциални цени. Вноската е разликата между сумата от сделката на пазара и преференциалната цена по договора за изкупуване на тока. Целевите вноски се дължат за сделки за вътрешния пазар и за износ.

При компенсации за небитовите потребители се предвижда да бъдат подпомагани в по-висока степен тези, които инвестират в енергийна ефективност или във възобновяеми източници, както и тези, които намерят начин да намалят потреблението си с 5 на сто във върховите часове.

Вицепремиерът Христо Алексиев каза още, че искат да се свали таванът от 250 лв. с 10%, а зелените и икономичните фирми да се стимулират.

Компаниите в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването пък са задължени да плащат временно солидарна вноска за генерирани свръхпечалби. Ставката е 33%.

От работодателските организации заявиха, че от година и половина настояват за облагане на свръхпечалбите на всички производители, а не само на тези от държавната енергетика. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче заяви, че бизнесът е категорично против тестовете за повече компенсации за инвестиции във ВЕИ и енергийна ефективност. Как ще се измерят тези вложения при 633 000 компании, попита риторично той. Според него компенсациите трябва да са за всички компании. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай