Хампарцумян съветва да има бели пари за черни дни

Банкерът напомни, че не трябва да се пръскат пари за всичко

Хампарцумян съветва да има бели пари за черни дни | StandartNews.com

Ситуацията на несигурност в цял свят, която все още е в развитие, в един момент ще се отрази силно негативно върху икономиката. Затова да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея препоръча банкерът Левон Хампарцумян по повод емитирането на нов дълг с изключително ниска лихва от страната ни.

"Всичко, което се прави в момента, е да си купим време, за да разберем кога ще има ваксина, колко ще струва, дали ще бъде овладяна заразата, как ще се отрази върху веригите за производство и доставка", отбеляза Хампарцумян в интервю за Bulgaria ON AIR.

Относно заема, той посочи, че това са разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ. Хампарцумян напомни, че не трябва да се пръскат пари за всичко.

"Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново т нашите доходи", каза банкерът.

"В България новото богатство се създава от предприемчиви хора. Предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Колкото и пари да сме заделили сега, те ще стигнат донякъде. И ако това богатство не се възпроизведе, ще имаме друг вид криза. Всичко, което се направи, е полезно. Има пропуснати неща през годините - образованието, няма електронно правителство", коментира още той.

Левон Хампарцумян напомни, че България е част от Европейския съюз и трябва да си спазва ролята, "да плува" в тези води. Според него репутацията на страната ни навън не е блестяща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай